Πολωνία: Ενισχύει την άμυνα της με πυραύλους NSM

Μια ακόμα πυροβολαρχία βλημάτων εδάφους-επιφανείας αποκτά η Πολωνία, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την παράκτια άμυνά της.

Έτσι το πολωνικό υπουργείο Άμυνας συμφώνησε με τη νορβηγική Kongsberg Defence & Aerospace την αγορά μιας ακόμα πυροβολαρχίας NSM, κόστους 173,5 εκ. δολαρίων.



(Στο βίντεο εικονίζεται η έκδοση επιφανείας-επιφανείας του NMS)

Το NSM αναπτύχθηκε, αρχικά, ως σύστημα επιφανείας-επιφανείας, για να εξοπλίσει τις φρεγάτες τις νέες φρεγάτες της κλάσης Fridtjof Nansen και τις νέες κορβέτες κλάσης Skjold του Νορβηγικού ναυτικού. Σύντομα όμως το σύστημα εξελίχθηκε, αποκτώντας και δυνατότητες εδάφους-επιφανείας.

Η Πολωνία αγόρασε, το 2008, μια πυροβολαρχία με έξι εκτοξευτές. Τώρα, λόγω και της κρίσης στην Ουκρανία, που έχει φέρει ένταση και στη Βαλτική, αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και δεύτερης πυροβολαρχίας.

Το NSM διαθέτει σύστημα ελέγχου παρόμοιο με το NASAMS της Kongsberg/Raytheon, ενώ το ραντάρ του κατασκευάζουν πολωνικές εταιρείες, υποκατασκεαστές. Το σύστημα είναι πλήρως αυτοκινούμενο, μεταφερόμενο από κοινά φορτηγά γενικής χρήσης.

Το νέο συμβόλαιο καλύπτει και το κόστος συντήρησης του συστήματος στην Πολωνία, μέσω της πολωνικής εταιρείας Wojskowe Zaklady Elektroniczne.

Πηγή: Janes
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert