«Πονοκέφαλος» η συμφωνία για το μαχητικό FCAS – Ναι λέει η Γαλλία, όχι η Dassault

«Οι εταιρείες που εμπλέκονται στην από κοινού ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς με το όνομα FCAS έχουν συμφωνήσει για το πώς να προχωρήσουν», δήλωσε σήμερα Παρασκευή η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μπορν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Νομίζω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», είπε η Ελίζαμπεθ Μπορν, ενώ πρόσθεσε ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία» από τις εταιρείες.

Η γαλλική εταιρεία Dassault Aviation, η οποία πρωτοστατεί στο έργο μαζί με τη Thales και την Airbus, αρνήθηκε αμέσως ότι επετεύχθη συμφωνία. «Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ακόμη», είπε εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας στο Reuters.

H Dassault διαψεύδει και την ανακοίνωση του Βερολίνου

Είναι η δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα που εμφανίζονται αντικρουόμενες δηλώσεις από την πολιτική και τη βιομηχανική πλευρά σχετικά με τις συνομιλίες για την επόμενη φάση του έργου.

Ο Eric Trappier, επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας Dassault Aviation, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η συμφωνία για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς FCAS (Future Combat Air System) δεν έχει ακόμη επίσημα ολοκληρωθεί.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη της επόμενης φάσης ανάπτυξης του νέου μαχητικού αεροσκάφους με την ονομασία FCAS, του μεγαλύτερου αμυντικού έργου της Ευρώπης που έχει εκτιμώμενο κόστος άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Υπήρξε ένα είδος ψευδοπολιτικής ανακοίνωσης που έγινε. Νομίζω ότι η γερμανική πλευρά πήρε κάποιες εγκρίσεις – που ήταν δύσκολο να ληφθούν – και αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε κάποιες διαρροές. Αλλά δεν έχει γίνει ακόμη», δήλωσε ο Trappier.

Με πληροφορίες από: Reuters