«Πονοκέφαλος» στην USAF – Ελικόπτερο Osprey «παγιδεύτηκε» στη Νορβηγία και δεν μπορούν να το μεταφέρουν

Ένα απρόσμενο και ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, καθώς ένα ελικόπτερο τύπου CV-22 Osprey της 7ης Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων έχει «παγιδευτεί» σε φυσικό καταφύγιο στο νησί Σένγια της Νορβηγίας, έπειτα από αναγκαστική προσγείωση που πραγματοποίησε το πλήρωμα στις 12 Αυγούστου.

Το ελικόπτερο φαίνεται πως αντιμετώπισε πρόβλημα στο σύστημα μετάδοσης κίνησης, γεγονός που ανάγκασε τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της USAF να καθηλώσει τον στόλο ελικοπτέρων τύπου CV-22 Osprey στις 17 Αυγούστου 2022, Έκτοτε, το ελικόπτερο βρίσκεται «κολλημένο» στο νησί, ενώ οι νορβηγικές αρχές σε συνεργασία με τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν τρόπους ώστε να μεταφερθεί το ελικόπτερο από το φυσικό καταφύγιο.

Επειδή όμως η περιοχή αυτή είναι προστατευμένη, οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος πρέπει να να είναι μελετημένη ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον. Μια πρόταση είναι αποσυναρμολόγηση και στη συνέχεια η ανύψωση του Osprey, με του Νορβηγούς να τοποθετούν ειδικά στρώματα προστασίας του εδάφους, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πρόβλημα στις ρυθμίσεις και την ασφάλεια λειτουργίας του ελικοπτέρου.

Τέλος, η μορφολογία του εδάφους δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε πλοία και σε οχήματα για την μεταφορά του, ενώ ο χρόνος πιέζει την USAF αφού όσο καθυστερούν τόσο θα επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή λόγω φθινοπώρου και του επερχόμενου χειμώνα.