Project V-MaX: Έτσι η Γαλλία μπαίνει στο club των χωρών με πολυηχητικούς πυραύλους – ΒΙΝΤΕΟ

Στην κούρσα των εξοπλισμών για την απόκτηση πολυηχητικών πυραυλικών συστημάτων ρίχνεται και η Γαλλία, η οποία φιλοδοξεί με το Project V-MaX (Experimental Maneuvering Vehicle) να μπει στο club των χωρών που διαθέτουν ήδη ή αναπτύσσουν πολυηχητικά οπλικά συστήματα ικανά να αναπτύσσουν ταχύτητες πάνω από 3.700 μίλια ανά ώρα ή Mach 5 έως το 2021.

«Πολλές χώρες τα αποκτούν (πολυηχητικά όπλα) και εμείς έχουμε την τεχνογνωσία για την ανάπτυξή τους», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλορενς Παρλί, κατά την ανακοίνωση της έναρξης του προγράμματος πολυηχητικών όπλων από το Παρίσι. «Δεν μπορούσαμε πλέον να περιμένουμε άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ορισμένα έθνη έχουν ήδη αποκτήσει ή αναπτύσσουν πολυηχητικά όπλα, κυρίως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

Το Ρωσικό πολυηχητικό όχημα Avangard, το οποίο μπορεί να φέρει και πυρηνική κεφαλή φέρεται να μπορεί να αναπτύξει την ιλιγγιώδη ταχύτητα των Mach 27, οδηγώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να το ανακηρύξει «ασταμάτητο», καθώς δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τις αμερικανικές πυραυλικές άμυνες.

Η δοκιμή του ρωσικού Avangard:
 

Η διεύθυνση Προηγμένων Ερευνών του Πενταγώνου, η DARPA, έχει δοκιμάσει οχήματα που έχουν φθάσει ταχύτητες άνω των Mach 20, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ εργάζονται για την δημιουργία ενός διακλαδικού οχήματος εκτόξευσης πολυηχητικών όπλων.

Όμως, η Γαλλία θα μπορούσε να είναι το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που θα αναπτύξει τα δικά της πολυηχητικά όπλα.

Η προσπάθεια φαίνεται να αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός στρατηγικού πυρηνικού όπλου.

Πρόσφατα το Παρίσι ανέθεσε στην εταιρία Ariane Group συμβόλαιο για την τροποποίηση ενός υπερηχητικού κατευθυνόμενου πυραύλου, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά.

«Στο πλαίσιο του Project V-MaX, υπό την καθοδήγηση της ArianeGroup, μιας κοινοπραξίας μεταξύ της Airbus και της Γαλλικής Safran, ο πύραυλος ASN4G αέρα-εδάφους, ο οποίος θα αντικαταστήσει το πύραυλο μέσου βεληνεκούς ASMP, θα μπορούσε ενδεχομένως να ρυθμιστεί ώστε να κινείται σε ταχύτητες άνω των 5 Mach», ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο ASMP ή αλλιώς Air-Sol Moyenne Portée έχει εκτιμώμενη ταχύτητα τα Mach 3 και βεληνεκές 300 μιλίων.

Ο πύραυλος του Project V-MaX, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα μοιάζει αρκετά σε επίπεδο δυνατοτήτων στον ρωσικό Kh-47M2 Khinzal («Dagger») και θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες από Mach 5 έως Mach 10.

Ο πύραυλος Khinzal εκτοξεύεται από MiG-31:

Η Ρωσία έχει επίσης αναπτύξει τον πύρυαλο Zircon, ένα αντιπλoϊκο βλήμα ταχύτητας Mach 5, το οποίο τα Πολεμικά Ναυτικά της Δύσης φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν με τα υπάρχοντα αντιπυραυλικά συστήματα άμυνας που διαθέτουν τα πλοία τους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γαλλία επιθυμεί να αποκτήσει πολυηχητικά όπλα, τα οποία αναμένονται να παίζουν μεγάλο ρόλο στους πολέμους του 21ου αι.

Η υψηλή ταχύτητα των πολυηχητικών βλημάτων τους δίνει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους αντιπυραυλικούς αισθητήρες και τα αντιπυραυλικά όπλα, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να αντιμετωπίζουν πολύ παλαιότερα και πολύ πιο βραδυκίνητα βλήματα.

Σε αντίθεση με τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ICBM που αναπτύσσουν ταχύτητες έως Mach 23 και έχουν μια προβλέψιμη πορεία, τα πολυηχητικά βλήματα μπορούν να πραγματοποιούν ελιγμούς και να αλλάζουν πορεία καθιστώντας τα υπερβολικά δύσκολο να αντιμετωπισθούν.

Η Γαλλία σίγουρα έχει τρομερή εμπειρία και τεχνογνωσία στο κομμάτι της αεροδιαστημικής, ωστόσο, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η Παρλί δήλωσε ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2021.

«Η πρώτη επιχειρησιακή χρήση του νέου όπλου θα αργήσει αρκετά και θα είναι σίγουρα περιορισμένη όσον αφορά το ωφέλιμο φορτίο, το χρόνο πτήσης και την ακρίβεια», προειδοποίησε η Γραμματεία Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Γαλλίας.

Παρόλα αυτά, καθώς η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειες της να ενισχύσει την άμυνα της, την ώρα που ο Τραμπ επιδιώκει την απεμπλοκή των ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή ασφάλεια, τα νέα όπλα τεχνολογίας αιχμής θα έχουν καθοριστική σημασία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει πίσω στη κούρσα των πολυηχητικών όπλων.

Πηγή National Interest