PrSM: Ο αμερικανικός στρατός παρέλαβε τους πρώτους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας που θα αντικαταστήσουν τους ATACMS

Ο Στρατός των ΗΠΑ (US Army) επιβεβαίωσε την παραλαβή της πρώτης παρτίδας του υπερσύγχρονου πυραύλου ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, PrSM (Precision Strike Missile).

Η πρώτη παράδοση έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2023, λίγο μετά την επιτυχημένη δοκιμή πιστοποίησης παραγωγής στο White Sands Missile Range στο Νέο Μεξικό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, οι πύραυλοι που παραδόθηκαν είναι πιστοποιημένοι για πρώιμη επιχειρησιακή ικανότητα, καθιστώντας τα έτοιμα για χρήση εντός επιχειρησιακών παραμέτρων (Increment 1 Early Operational Capability). Ο στρατός δεν έχει αποκαλύψει πόσους πυραύλους PrSM έλαβε.

Το πρόγραμμα PrSM ξεκίνησε ως διαγωνισμός μεταξύ των αμερικανικών αμυντικών κολοσσών Lockheed Martin και Raytheon Missiles & Defense. Ωστόσο, η Raytheon αποχώρησε από το πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2020 μετά από ένα τεχνικό ζήτημα που καθυστέρησε τις δοκιμές πτήσης του προτεινόμενου πυραύλου DeepStrike.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, το PrSM μπορεί να εκτοξευθεί από εκτοξευτές M142 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) και M270A2 Multiple Launch Rocket Systems (MLRS).

Το όπλο μπορεί να εξουδετερώσει στόχους σε βεληνεκές μεγαλύτερες από 400 χιλιόμετρα, μεγαλύτερο από 70 έως 300 χιλιόμετρα σε σχέση με τους πυραύλους ATACMS, που προορίζεται να αντικαταστήσει.

Με πληροφορίες από: US Army, The Defense Post