PrSM: Ο νέος πύραυλος ακριβείας των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε επιτυχώς «στο μικρότερο δυνατό βεληνεκές»

Ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η δοκιμαστική εκτόξευση του νέου πυραύλου ακριβείας τύπου Precision Strike Missile (PrSM) από σύστημα HIMARS, που διεξήχθη στο πεδίο βολής White Sands στο Νέο Μεξικό. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, στη συγκεκριμένη δοκιμή, ο πύραυλος PrSM εκτοξεύτηκε «κάτω από δύσκολες και αντίξοες επιχειρησιακές συνθήκες και κατάφερε να πλήξει στόχο στο μικρότερο δυνατό βεληνεκές».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαπιστωθεί τόσο η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος ελέγχου πυρός όσο και η ικανότητα του νέου πυραύλου ακριβείας να πραγματοποιεί αποτελεσματικό πλήγμα σε υπερηχητικές ταχύτητες. Πλέον, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη των πυραύλων ακριβείας νέας γενιάς στο οπλοστάσιό τους, καθώς αναμένεται να αντικαταστήσουν τα περίφημα βλήματα τύπου ATACMS.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές πληροφόρησης, έχουν μέγιστη εμβέλεια άνω των 499 χιλιομέτρων και θα παρέχουν στις μονάδες πυροβολικού των ΗΠΑ την δυνατότητα χτυπήματος ακριβείας σε μεγάλη εμβέλεια, υποστηρίζοντας τις αμερικανικές ή συμμαχικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ παρήγγειλε 54 πυραύλους τύπου PrSM με συνολικό κόστος τα 77,5 εκατομμύρια δολάρια.

Φωτογραφία αρχείου U.S Army