«Ψάχνεται» για Rafale και T-90 το Ιράκ: Τι λένε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ;

Σύμφωνα με πληροφορίες του γεωπολιτικού αναλυτή Νόρμαν Ρίκλεφς, το Ιράκ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία αναφορικά με την πιθανή προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων αλλά και με τη Ρωσία για την ενίσχυση του στόλου τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου T-90.

Ο ειδικός αναλυτής, που στο παρελθόν είχε διατελέσει υψηλόβαθμος σύμβουλος στο ιρακινό Υπουργείο Άμυνας και έχει γνώση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που ενδιαφέρουν τη χώρα, μίλησε στο Defense News και τόνισε ότι επί του παρόντος η Βαγδάτη «ψάχνεται» για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της μέσω της απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών, τανκς, drones και μονάδων πυροβολικού.

Ιρακινά άρματα μάχης τύπου T-90S

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι η Γαλλία προσφέρθηκε να πουλήσει 20 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στο Ιράκ, ενώ μια αντιπροσωπεία του ιρακινού Υπουργείου Άμυνας αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να επισκεφτεί τη Γαλλία για να δει και να επιθεωρήσει τα προτεινόμενα drones. Στο σημείο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι δηλώσεις του Ιρακινού Α/ΓΕΣ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του πριν από ένα μήνα, όταν και αποκάλυψε τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια γαλλικών drones.

Ιρακινά άρματα μάχης τύπου T-90S

Επιπρόσθετα, ο Αντιστράτηγος αλ Μουχαμάντι αναφέρθηκε και στο σχέδιο για την αγορά επιπλέον αρμάτων μάχης τύπου T-90, ως «επέκταση» της παλαιότερης σύμβασης που αφορούσε την προμήθεια 73 ρωσικών τανκς, τα οποία «συνυπηρετούν» μαζί με τα αμερικανικά M1 Abrams.

Σε ό,τι αφορά τα γαλλικά μαχητικά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του ιρακινού Κοινοβουλίου είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μια προκαταρκτική σύμβαση αξίας 240 εκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με την αγορά 14 αεροσκαφών, τα οποία όμως θα αποπληρωθούν με βαρέλια πετρελαίου και όχι με μετρητά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια πρόσφατη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της συμφωνίας, αν αυτή θα εφαρμοστεί και με ποιον τρόπο.