Πυρομαχικά Leopard – Απαντήσεις για μια προμήθεια – πρόβλημα

“Μάχη” μεγάλη γίνεται για τα πυρομαχικά των αρμάτων μάχης Leopard. Και οπως θα έχετε καταλάβει πολλοί είναι αυτοί που “μάχονται” για περάσουν τις απόψεις τους. Πριν λίγες ημέρες είχαμε δημοσιεύσει ανάλυση αξιωματικού για τα πυρομαχικά.

Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας την απάντηση ενός δεύτερου αξιωματικού, με την οποια προσθέτει όσα ο πρώτος δεν ανέφερε.

Τι συμβαίνει με τα πυρομαχικά των LEO

Παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη δημοσιευθείσα στον onalert.gr εκτενέστατη ανάλυση «ειδήμονα αξιωματικού» για τα πυρομαχικά 120 χιλ των αρμάτων LEO2A4 και LEO2HEL πήραμε το θάρρος να επισημάνουμε κάποια επιπρόσθετα αλλά οπωσδήποτε ενδιαφέροντα και μη αμφισβητήσιμα στοιχεία με τα οποία το υπόψη κείμενο σίγουρα θα γίνει « πληρέστερο» και ακριβέστερο .

Θα συμφωνήσουμε ότι το διατρητικό βλήμα DM63A1 είναι ένα εξαιρετικό πυρομαχικό, όμως για την πληρότητα και την αντικειμενικότητα της ανάλυσης εκτιμάται ότι θα έπρεπε να γίνει μνεία στην υπερβολίκή τιμή των 5.370 ευρώ το βλήμα όπως προσφέρθηκε από την γερμανική πλευρά παρά τις διαπραγματεύσεις για την συμπίεση της προαναφερθείσας τιμής. Εδώ θα πρέπει να πληροφορηθεί ο αναγνώστης ότι το DM63A1 και ο «προκάτοχος» του DM 63 (χωρίς…Α1) που αρχικά είχε προσφερθεί σύμφωνα με επίσημη επιστολή των ίδιων των γερμανών δεν παρουσιάζουν καμία τεχνική και επιχειρησιακή διαφορά. Οπότε γεννιέται η απορία αφού είναι έτσι γιατί προσφέρουν το πρωτό (με το…Α1) σε τιμή αρκετά υψηλότερη από το DM63 που προμηθεύτηκε για τα δικά του άρματα ο Τουρκικός Στρατός….Ιδού η απορία!

Όσο και αν ψάξαμε δεν βρήκαμε στο «κείμενο-βόμβα» κάποια αναφορά για τεχνική περιγραφή ούτε σε αριθμό ονομαστικού. Γιατί άραγε ? Μήπως γιατί τελικά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ? Μήπως γιατί τελικά δεν υπάρχει αριθμός ονομαστικού NSN και είναι επίσης στον αέρα η πιστοποίηση του οπότε «πάει στον βρόντο» η τρισέλιδη φλύαρη επιχειρηματολογία εναντίον του ισραηλινού ανταγωνιστή CL3143 πού είναι και αρκετά φθηνότερο ! Ένα άλλο βασικό στοιχείο που ο συντάκτης μάλλον ξέχασε να μας πληροφορήσει είναι το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων που ολοκληρώνεται σε 15-18 μήνες που ομολογουμένως κατά την διεθνή πρακτική θεωρείται υπερβολικά μεγάλο δεδομένου ότι αυτά θα είναι από το απόθεμα του γερμανικού στρατού (άραγε με τι υπόλοιπο οριου ζωής?)

Για να είμαστε ακριβέστεροι θα παρακαλέσουμε τον αναγνώστη να «ανεχθεί» μία συνοπτική παράθεση στοιχείων που αφορά στην προσφορά της Ισραηλινής κρατικής(τονίζεται…κρατικής) ΙΜΙ η οποία σε επίπεδο ΓΕΣ (στην ανάλυση αναφέρεται απαξιωτικά ο χαρακτηρισμός «οι Στρατηγοί που θέλουν να είναι αρεστοί στην εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία….) κρίθηκε ενδιαφέρουσα για περαιτέρω εξέταση:

• Πυρομαχικά Κινητικής Ενεργείας 120 χιλ. CL3143 (APFSDS – T) με τιμή 3300 ευρώ/βλήμα (2000 ευρώ φθηνότερο το βλήμα….)
• Πυρομαχικά Χημικής Ενεργείας 120χιλ. CL3105 (HEAT-MP-T) στην τιμή των 2490 Ευρώ/βλήμα.
• Δυνατή συμπαραγωγή με τα ΕΑΣ και εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής
• Τα παραπάνω πυρομαχικά είναι σύμφωνα με τα Πρότυπα του ΝΑΤΟ, διαθέτουν NSN είναι ομογενοποιημένα και πιστοποιημένα για τα άρματα LEO2 και χρησιμοποιούνται ήδη από στρατούς που διαθέτουν άρματα LEO2A4, LEO2A5, LEO2A6 και MERKAVA όπως η Σουηδία, η Ισπανία και το Ισραήλ, όπως βεβαιώνεται από επίσημα έγγραφα (φ/α παρατίθενται) που έχουν αποστείλει οι υπέυθυνες υπηρεσίες των χωρών που προαναφέρθηκαν ( στη εκτενή του ανάλυση ο «ειδήμων αξιωματικός μάλλον ….παρέλειψε να το αναφέρει)
• Δέσμευση για την παραχώρηση 50 βλήματων για να πραγματοποιηθεί ομογενοποίηση.

Μία σημαντική παράμετρος η οποία αξίζει να μνημονευθεί και μάλλον διέλαθε της προσοχής του συντάκτη της τιτάνιας ανάλυσης της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι κατά την διάρκεια των σκληρών δοκιμασιών των υποψηφίων προς προμήθεια αρμάτων στο πεδίο Ασκήσεων και Βολής Λιτοχώρου το 1998 χρησιμοποιήθηκαν από την διαγωνιζόμενη και τελικά νκήτρια του διαγωνισμού KMW πυρομαχικά της ΙΜΙ και όχι της Rheinmetall (tres chic ! ….δανειζόμενοι την φρασεολογία του συντακτη). Μία αδιαμφησβήτητη απόδειξη ότι η κατασκευάστρια KMW εμπιστεύτηκε τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των βλημάτων της Ισραηλινής IMI.
Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) παρήγαγαν στο παρελθον πυρομαχικά 105 χιλ. για τα άρματα LEOPARD 1A5 του Ελληνικού Στρατού με τεχνογνωσία και καθοδήγηση των Ισραηλινών. Γιατί λοιπόν να μην μπορούν να το επαναλάβουν και σήμερα ? Αν τελικά γινόταν αυτό πόσες θέσεις εργασίας θα εξασφαλίζονταν?

Ο Ελληνικός Στρατός έχει υψηλού επαγγελματικού επιπέδου αλλά και αποδεδειγμένης ευσυνειδησίας στελέχη και Στρατηγούς προκειμένου να εξετάσουν τι συμφέρει στον έλληνα φορολογούμενο από πλευράς κόστους/αποτελεσματικότητας και έτσι να κάνουν τις ορθές εισηγήσεις στην Πολιτική Ηγεσία που και αυτή με την σειρά της γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα πως πρέπει να ενεργήσει μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και ανάπτυξης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LEOPARD: μεγάλη φασαρία για την σύμβαση και την υποστήριξη

LEOPARD: Ενημέρωση για την σύμβαση ζητά ο ΥΦΕΘΑ Παναγιώτης Καράμπελας

Πυρομαχικά Leopard – Ένα κείμενο βόμβα που αποκαλύπτει πολλά

Leopard στο «πάρκινγκ» – Πρόβλημα με τις διαθεσιμότητες αρμάτων μάχης που το ΚΥΣΕΑ πρέπει να εξετάσει