Qaher-313: «Το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς θα αναπτυχθεί σε μη επανδρωμένη έκδοση» λέει το Ιράν

Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας του Ιράν αποκάλυψε στο ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να μετατρέψει το «εγχώριας κατασκευής stealth μαχητικό τύπου Qaher-313 σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος».  Η είδηση αυτή έγινε γνωστή λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αεροπορικών Βιομηχανιών του Ιράν (IAIO), ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του «μαχητικού πέμπτης γενιάς» προχωράει σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ έχει επιτευχθεί η λεγόμενη «ωριμότητα τεχνολογιών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Στρατηγός Afshin Khajefard είπε ότι το υπουργείο Άμυνας του Ιράν εργάζεται για την ποικιλομορφία του τελικού προϊόντος, προσθέτοντας ότι το Qaher-313, το οποίο στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Κατακτητής», πρόκειται να  μετατραπεί σε μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος (unmmaned fighter jet). Επιπρόσθετα, διάφορες εκδόσεις του συγκεκριμένου αεροσκάφους θα παρουσιαστούν δημοσίως στα μέσα του επόμενου ιρανικού έτους, που ξεκινάει στις 21 Μαρτίου.

Ακόμα, ο υψηλόβαθμος αξιωματικός του ιρανικού Υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι έχουν γίνει τροποποιήσεις στο Qaher-313, ώστε να είναι σε θέση να εκτελεί επιτυχώς μια σειρά αποστολών, ενώ ακόμα το Ιράν φαίνεται πως έχει ξεκινήσει την κατασκευή ηλεκτρικών αεροπλάνων και πρόκειται να πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμές σε δύο πρωτότυπα μοντέλα του χρόνου.

Ακόμα, το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim αναφέρει ότι η ιρανική κυβέρνηση έχει αποκτήσει πλήρως την τεχνογνωσία για την κατασκευή ηλεκτρικών μη επανδρωμένων εναερίων συστημάτων (drones) αλλά και UAV, ωστόσο η μαζική παραγωγή επανδρωμένων ηλεκτρικών αεροσκαφών απαιτεί περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη. Οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι το μονοθέσιο stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς τύπου Qaher-313 θα διαθέτει μια σειρά από εγχώριας κατασκευής συστήματα και εξοπλισμό, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο «Κατακτητής» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2013.

Φωτογραφία αρχείου Reuters