R-77-1: Ο πιο προηγμένος ρωσικός πύραυλος αέρος – αέρος στα χέρια των Ουκρανών

Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως η πιο αναβαθμισμένη έκδοση της οικογένειας πυραύλων αέρος – αέρος τύπου R-77, εντοπίστηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή Ζιτομίρ, με τα συντρίμμια του βλήματος να υποδεικνύουν ότι δεν πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη εκτόξευση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να περισυλλέξουν ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο αέρος – αέρος γνωστό και ως R-77-1, ο οποίος τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2015 και υπηρετεί κυρίως σε μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων 4++ γενιάς τύπου Su-35, κάτι που ίσως τους επιτρέψει την πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και συστήματα της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, με τις δυτικές χώρες «να είναι από κοντά», όπως έγινε με τα συντρίμμια ενός ρωσικού Su-35 τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, η αναβαθμισμένη έκδοση του R-77 έχει μεγαλύτερη προστασία από τα εχθρικά αντίμετρα σε συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου, έχει βελτιωμένους αισθητήρες και βελτιώσεις στην αεροδυναμική του κατασκευή. Ο πύραυλος αέρος- αέρος μέσης εμβέλειας R-77-1 έχει βάρος 190 κιλά, μήκος σχεδόν τέσσερα μέτρα, και προορίζεται για εμπλοκές πέρα από το οπτικό πεδίο του εχθρού, έχοντας βεληνεκές έως και 110 χιλιόμετρα.

Το βλήμα αυτό είναι κατάλληλο για την καταστροφή και αναχαίτιση αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυραύλων cruise, μη επανδρωμένων οπλισμένων εναέριων οχημάτων καθώς διαθέτει λειτουργία «fire and forget, χάρη στο αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης βλήματος κατά την αρχική φάση εκτόξευσης του και στην ενεργή καθοδήγηση με ραντάρ που ενεργοποιείται 30 χιλιόμετρα πριν την επαφή με τον στόχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο στο οποίο «πρωταγωνιστεί» μαχητικό αεροσκάφος Su-35, εξοπλισμένο με έναν τέτοιο πύραυλο.