Rafale: Επιπλέον 42 μαχητικά για την γαλλική Πολεμική Αεροπορία στην έκδοση F4 – Πόσο κοστίζουν και πότε θα παραδοθούν

Η Γαλλία αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω την Πολεμική Αεροπορία, αποκτώντας περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς Rafale από την Dassault. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024, ότι υπεγράφη σύμβαση για την απόκτηση επιπλέον 42 μαχητικών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία. Η σύμβαση αφορά 42 μονοθέσια μαχητικά στην αναβαθμισμένη έκδοση F4. 

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, ανακοίνωσε πως η απόκτηση των νέων μαχητικών «αντιπροσωπεύει μια επένδυση άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ». Πρόσθεσε ότι η νέα παραγγελία «θα συνεισφέρει σε περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας σε περισσότερες από 400 εταιρείες στη Γαλλία».

Το πρόγραμμα εντάσσεται στον γαλλικό εξοπλιστικό σχεδιασμό 2024 – 2030. Οι παραδόσεις της πέμπτης παρτίδας Rafale F4, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ξεκινούν το 2027. Αυτή η παραγγελία, που σχεδιάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2023, ανεβάζει σε 234 τον αριθμό αυτών των μαχητικών που παρήγγειλε το Παρίσι από την έναρξη του προγράμματος.

Από τα 42 αεροσκάφη, τα 30 προορίζονται για να ενισχύσουν την ΠΑ της χώρας, ενώ τα 12 αναμένεται να «καλύψουν το κενό« που άφησε η πώληση των γαλλικών Rafale στην Κροατία. Στις 2 Μαρτίου 2023, το Γαλλικό Κέντρο Αεροπορικού Πολέμου (CEAM) που βρίσκεται στην αεροπορική βάση Mont-de-Marsan κοντά στο Μπορντό παρέλαβε το πρώτο Rafale F4. 

Φωτογραφία αρχείου