Rafale F4.1: Η πιο σύγχρονη γαλλική «ριπή ανέμου» αποκαλύφτηκε στην έκθεση Le Bourget [pics, vid]

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αεροναυπηγικής στο Λε Μπουρζέ της Γαλλίας, οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις παρουσίασαν τους σύγχρονος εξοπλισμούς αλλά και μέσα που διαθέτουν, ωστόσο αυτό που «τράβηξε τα βλέμματα» δεν ήταν άλλο από το μαχητικό αεροσκάφος τύπου Rafale F4.1, που αποτελεί την πιο προηγμένη έκδοση των «ριπών ανέμου» της Dassault Aviation, που θα τεθεί σε υπηρεσία τόσο με την γαλλική Πολεμική Αεροπορία όσο και με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ειδικότερα, τα δημόσια αποκαλυπτήρια του Rafale F4.1 κέρδισαν τις εντυπώσεις των επισκεπτών, λίγους μήνες μετά την επίσημη ένταξη του πρώτου τέτοιου μαχητικού αεροσκάφους στην γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2019, το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας υπέγραψε με την Dassault Aviation για την ανάπτυξη και ενσωμάτωση του προτύπου Rafale F4, αξίας 2 δισ. ευρώ. Αυτή η νέα έκδοση επρόκειτο να βασιστεί σε τέσσερις πυλώνες: συνδεσιμότητα, δέσμευση, διαθεσιμότητα και ανίχνευση και καταπολέμηση απειλών.

Η έκδοση F4 εστιάζει στη βελτίωση της συνδεσιμότητας του Rafale με άλλα συστήματα μέσω νέων δορυφορικών συνδέσεων, διακομιστή επικοινωνίας και ραδιοφώνου λογισμικού. Έτσι, το μαχητικό θα μπορεί να ενσωματωθεί στο Future Combat Air System που αναπτύσσεται από κοινού από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Τα χαρακτηριστικά της έκδοσης F4

Η Dassault θα αναπτύξει τα μαχητικά αεροσκάφη στην έκδοση F4 σε δύο φάσεις: Η πρώτη θα ολοκληρωθεί το 2023 και θα περιλαμβάνει 28 Rafale στην έκδοση F4.1,  ενώ η δεύτερη θα ολοκληρωθεί το 2025 και θα περιλαμβάνει 30 Rafale στην έκδοση F4.2.

Όσον αφορά τον οπλισμό τους, τα Rafale F4 θα μπορούν να εξοπλίζονται με τους γαλλικούς υποηχητικούς πυραύλους cruise SCALP-EG, τον πύραυλο ASMP-A με δυνατότητα τοποθέτησης πυρηνικής κεφαλής, τους πυραύλους αέρος – αέρος MICA NG και την κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας AASM ενός τόνου.

Τα Rafale στην έκδοση F4 θα διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής για τη συνδεσιμότητα των μαχητικών μέσω προηγμένου λογισμικού και δορυφορικών επικοινωνιών. Επίσης θα διαθέτει το ενεργό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης RBE2, pod στόχευσης της Talios και σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της Thales, το οποίο αποτρέπει αναδυόμενες απειλές και έχει ισχυρούς παρεμβολείς (jammers).

Φωτογραφίες και από Reuters