Rafale: H γαλλική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τo πρώτο μαχητικό στην έκδοση F4.1

Το κύριο μαχητικό της Γαλλίας, το αεροσκάφος 4++ γενιάς Rafale έφτασε σε ένα νέο ορόσημο με την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους στην έκδοση F4.1 στη γαλλική Πολεμική Αεροπορία.

Στις 2 Μαρτίου 2023, το Γαλλικό Κέντρο Αεροπορικού Πολέμου (CEAM) που βρίσκεται στην αεροπορική βάση Mont-de-Marsan κοντά στο Μπορντό παρέλαβε το πρώτο Rafale F4.

«Το πρώτο μαχητικό που παραλάβαμε σήμερα είναι ένα από τα F3R που στείλαμε στο Flight Test Center της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, στο Istres, για τον μετασχηματισμό λογισμικού τους», διευκρίνισε σε δελτίο τύπου η γαλλική ΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2019, το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας υπέγραψε με την Dassault Aviation για την ανάπτυξη και ενσωμάτωση του προτύπου Rafale F4, αξίας 2 δισ. ευρώ. Αυτή η νέα έκδοση επρόκειτο να βασιστεί σε τέσσερις πυλώνες: συνδεσιμότητα, δέσμευση, διαθεσιμότητα και ανίχνευση και καταπολέμηση απειλών.

Η έκδοση F4 εστιάζει στη βελτίωση της συνδεσιμότητας του Rafale με άλλα συστήματα μέσω νέων δορυφορικών και ενδοπεριπολικών συνδέσεων, διακομιστή επικοινωνίας και ραδιοφώνου λογισμικού. Έτσι, το μαχητικό θα μπορεί να ενσωματωθεί στο Future Combat Air System που αναπτύσσεται από κοινού από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Τα χαρακτηριστικά της έκδοσης F4

Η Dassault θα αναπτύξει τα μαχητικά αεροσκάφη στην έκδοση F4 σε δύο φάσεις: Η πρώτη θα ολοκληρωθεί το 2023 και θα περιλαμβάνει 28 Rafale στην έκδοση F4.1,  ενώ η δεύτερη θα ολοκληρωθεί το 2025 και θα περιλαμβάνει 30 Rafale στην έκδοση F4.2.

Τα Rafale στην έκδοση F4 θα διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής για τη συνδεσιμότητα των μαχητικών μέσω προηγμένου λογισμικού και δορυφορικών επικοινωνιών. Επίσης θα διαθέτει το ενεργό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης RBE2, pod στόχευσης της Talios και σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της Thales, το οποίο αποτρέπει αναδυόμενες απειλές και έχει ισχυρούς παρεμβολείς (jammers).

Όσον αφορά τον οπλισμό τους, τα Rafale F4 θα μπορούν να εξοπλίζονται με τους γαλλικούς υποηχητικούς πυραύλους cruise SCALP-EG, τον πύραυλο ASMP-A με δυνατότητα τοποθέτησης πυρηνικής κεφαλής, τους πυραύλους αέρος – αέρος MICA NG και την κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας AASM ενός τόνου.

Με πληροφορίες από: Aerotime Hub / Φωτογραφίες: Υπουργείο Άμυνας Γαλλίας