Rafale: Η Dassault επιβεβαιώνει τις συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για 54 μαχητικά

Η Dassault Aviation επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για την αγορά 54 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας, Έρικ Τραπιέ, είπε σε συνέντευξή του ότι όντως το βασίλειο ενδιαφέρεται για τα γαλλικά μαχητικά, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες και είχε αναφέρει και το OnAlert. Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να υπογράψει μία νέα συμφωνία και με την Ινδία για 26 Rafale M, για το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Η Σαουδική Αραβία μας προσέγγισε, αφού η Γερμανία εμποδίζει την πώληση των Eurofighter στο βασίλειο, εξαιτίας του πολέμου στην Υεμένη», είπε ο Τραπιέ. «Οι συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία, που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες, δεν επηρεάζονται από τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που υλοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ της Dassault και της Σαουδικής Αραβίας, θα ήταν μια τεράστια απώλεια για τα Eurofighter και την Βρετανία, ενώ θα συνεχίσει να εδραιώνει την άνοδο των Rafale στις εξαγωγές μαχητικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, εκτός από τη Σαουδική Αραβία, μπλοκάρει την πώληση Eurofighter και στην Τουρκία. 

«Πυρά» κατά των F-35

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault, εξαπέλυσε, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, «πυρά» κατά των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, τα οποία είναι σημαντικός ανταγωνιστής των Rafale, ειδικά στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη κυριαρχούνταν ήδη από αμερικανικά αεροσκάφη όπως το F-16. Το F- Το 35 είναι διαλειτουργικό μόνο με τον εαυτό του. Υπάρχει κάποιο στοιχείο εκβιασμού;», είπε χαρακτηριστικά.

Η Dassault από την μεριά της, αρχίζει να εργάζεται για την έκδοση F5 του μαχητικού, το οποίο θα λάβει η γαλλική Πολεμική Αεροπορία το 2030. Ο Τραπιέ υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη έκδοση θα υποστηρίζει την εκτέλεση αποστολών «με άλλα μαχητικά αεροσκάφη και drones με άκρως συντονισμένο χειρισμό».

Με πληροφορίες από: Bloomberg / Breaking Defense | Φωτογραφίες αρχείου Reuters