Rafale: Η Ινδία στέλνει για πρώτη φορά τα μαχητικά γαλλικής κατασκευής σε πολυεθνική άσκηση – «Μένουν πίσω» τα Su-30

Η Ινδία στέλνει για πρώτη φορά τα μαχητικά γαλλικής κατασκευής, Rafale, στη Γαλλία για μία μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση.

Τα γαλλικά μαχητικά έχουν αναδειχθεί ως το μαχητικό «πρώτης γραμμής» για την Ινδία και αντικαθιστούν σταδιακά τον ρόλο που είχαν προηγουμένως τα ρωσικής προέλευσης Su-30MKI.

Τα τελευταία 15 χρόνια η Ινδία έστελνε μόνο τα ρωσικά μαχητικά σε όλες τις διμερείς και πολυεθνικές αεροπορικές ασκήσεις. Η απόφαση να σταλούν τα Rafale στη Γαλλία σηματοδοτεί μια αλλαγή στη γραμμή της Ινδίας.

Τέσσερα από τα Rafale πέταξαν, την Παρασκευή 14 Απριλίου 2023, στην αεροπορική βάση Mont-de-Marsan της Γαλλικής Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης (FASF) από την Ινδία ως μέρος της αποστολής της IAF για να συμμετάσχουν στην άσκηση «Orion 2023» μαζί με δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

«Αυτή θα ήταν η πρώτη άσκηση στο εξωτερικό για το αεροσκάφος Rafale της IAF», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η αεροπορική άσκηση «Orion 2023» του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει στις 17 Απριλίου και θα διαρκέσει για περίπου τρεις εβδομάδες έως τις 5 Μαΐου. Τα Rafale της IAF συνοδεύονται από μια ομάδα 165 αξιωματικών της ΠΑ, μαζί με δύο αεροσκάφη Boeing C-17 Globemaster και δύο ρωσικά Ilyushin IL -78.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν από 22 Φεβρουαρίου έως την Τρίτη 7 Μαρτίου, με τη φρεγάτα «Αδρίας» στο ναυτικό σκέλος της πολυεθνικής άσκησης των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία «Orion 2023».

Υπενθυμίζεται, ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η Ινδία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά φέτος στην αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», με τα ρωσικής κατασκευής Su-30.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times