Rafale: Η Κροατία υποδέχθηκε την πρώτη παρτίδα των 6 μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική της Αεροπορία [pics, vid]

Τα πρώτα έξι από τα δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων 4++ γενιάς Rafale που αγόρασε η Κροατία από τη Γαλλία προσγειώθηκαν σε αεροπορική βάση κοντά στο Ζάγκρεμπ, σήμερα Πέμπτη.

Τα γαλλικά μαχητικά υποδέχθηκαν οι Κροάτες με επίσημη τελετή στην οποία παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της χώρας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς και ο Υπουργός Άμυνας Ιβάν Άνουσιτς.

Τα έξι Rafale θα ενταχθούν στην 191 Μοίρα της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε το 2021 με τη γαλλική εταιρεία Dassault Aviation, αξίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και περιλαμβάνει οπλικά συστήματα, ανταλλακτικά, επιμελητεία και εκπαίδευση.

Η Γαλλία πρόκειται να παραδώσει τα υπόλοιπα έξι αεροσκάφη το 2025. Όλα τα μαχητικά θα είναι μεταχειρισμένα, από το απόθεμα της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Κροατική Πολεμική Αεροπορία θέλει να αντικαταστήσει τα απαρχαιωμένα σοβιετικά μαχητικά Mikoyan MiG-21.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Κροατία, πραγματοποιήσαμε το όνειρό μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας στην τελετή, λίγο μετά την προσγείωση των έξι Rafale.

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι αντίθετος με την επιλογή των γαλλικών μαχητικών, διότι «είναι άχρηστα και κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πραγματικά χρειάζεται η χώρα». «Έτσι τώρα δεν έχουμε συστήματα αεράμυνας, αλλά έχουμε 12 αεροπλάνα», έχει πει ο ίδιος.

«Η αγορά αεροσκαφών Rafale είναι η μεγαλύτερη επένδυση της Κροατίας στις στρατιωτικές της δυνάμεις από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της δεκαετίας του 1990 και θα καταστήσει την Κροατία την ισχυρότερη περιφερειακή αεροπορική δύναμη» είπε ο Υπουργός Άμυνας και έπειτα πρόσθεσε ότι η αγορά συστημάτων αεράμυνας βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε τον περασμένο μήνα το ενδιαφέρον του στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, να αγοράσει η χώρα του μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Πηγή: Dassault Aviation / Φωτογραφίες Reuters