Rafale: Οι αναχαιτίσεις ιρανικών Shahed πάνω από τα ΗΑΕ εξαντλούν τα αποθέματα πυραύλων MICA

Οι γαλλικά μαχητικά Rafale, που έχουν αναπτυχθεί στον ουρανό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην αναχαίτιση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed ιρανικής προέλευσης, τα οποία στρέφονται κατά της χώρας του Κόλπου και συμφερόντων – συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών και γαλλικών – στην περιοχή.

Στο πλαίσιο των αμυντικών συμφωνιών μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Παρισιού, η Γαλλία παρέχει νόμιμη και άμεση υποστήριξη στα ΗΑΕ.  Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, Γάλλοι πιλότοι έχουν καταρρίψει δεκάδες drones τύπου Shahed, χρησιμοποιώντας κυρίως πυραύλους αέρος-αέρος MICA, με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι έχει κινητοποιηθεί ένας αριθμός Rafale μαζί με αερομεταφερόμενα ραντάρ και συστήματα αεράμυνας, προκειμένου να ενισχυθούν οι εταίροι στον Κόλπο που δέχονται ιρανικές επιθέσεις.

Παρά την επιτυχία αυτή και την τεχνογνωσία των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, αναδεικνύεται ένα σοβαρό ζήτημα: το απόθεμα των πυραύλων MICA εξαντλείται με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς υπό την πίεση των συνεχών αναχαιτίσεων. Το γεγονός αυτό, παρά την πολιτική της «πολεμικής οικονομίας» που εφαρμόζεται εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, αποκαλύπτει εκ νέου μία από τις βασικές αδυναμίες του γαλλικού αμυντικού συστήματος: τα αποθέματα σε πολύπλοκα πυρομαχικά παραμένουν περιορισμένα και δυσανάλογα προς τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Οι πύραυλοι MICA, που παράγονται από την MBDA (κοινοπραξία Airbus, BAE Systems και Leonardo) στο εργοστάσιο του Selles-Saint-Denis, βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο έντονων πιέσεων. Η κατάσταση δημιουργεί τριβές μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (EMA), της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA), του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων και της ίδιας της MBDA – η οποία αντιμετωπίζει χρόνους παράδοσης που φτάνουν έως και τους δύο χρόνια για νέες παρτίδες.

Ο Πρωθυπουργός και πρώην Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνύ, έχοντας διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προώθηση της πολεμικής οικονομίας, αποφάσισε να επέμβει προσωπικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από συγκλίνουσες πηγές που επικαλείται η La Tribune, έχει συγκαλέσει για την Τρίτη συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την εξεύρεση βιώσιμων, μακροπρόθεσμων λύσεων για τη διατήρηση και ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων.

Πηγή: La Tribune