Rafale: «Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν εξετάζουν την προμήθεια των προηγμένων γαλλικών μαχητικών» λέει η La Τribune

Σύμφωνα με πηγές πληροφόρησης της γαλλικής εφημερίδας «La Tribune», η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation εξετάζει σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες, την δυνατότητα να υλοποιηθεί μια συμφωνία πώλησης μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale στο Ουζμπεκιστάν και στο Καζακστάν, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των στρατηγικών σχέσεων της Γαλλίας με τις δύο χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούσε εξάλλου και η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν σε Αστάνα και Τασκένδη στις αρχές του μήνα. Όπως αναφέρει η La Tribune, οι δύο χώρες ενδιαφέρονται πολύ για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, καθώς επιδιώκουν την ενίσχυση και την αναβάθμιση των αεροπορικών τους δυνάμεων.

Από την μια, το Ουζμπεκιστάν διαθέτει, βάσει ανοιχτών πηγών πληροφόρησης, μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 και Su-27 καθώς και αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης τύπου Su-25 και φαίνεται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο να αποκτήσει συνολικά περίπου 24 προηγμένες γαλλικές «ριπές ανέμου», όπως αναφέρει και ο ιστότοπος Intelligence Online.

Από την άλλη πλευρά, οι γαλλικές πληροφορίες υπογραμμίζουν πως η περίπτωση του Καζακστάν είναι πιο δύσκολη, παρά το γεγονός ότι η Αστάνα θέλει διακαώς να εκσυγχρόνισε τον παλαιό στόλο μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει, όπως Su-27, Su-30, MiG-29 και MiG-31. Καθίσταται σαφές όμως ότι η γεωπολιτική και πολιτική εγγύτητα Καζακστάν και Ρωσίας, ίσως δημιουργήσει εμπόδια στο ενδεχόμενο η Αστάνα να προμηθευτεί τεράστιο όγκο δυτικών στρατιωτικών εξοπλισμών. 

Η γαλλική προεδρία δήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο, μετά τις συναντήσεις του Μακρόν με τους ηγέτες του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν ότι επιθυμεί να υποστηρίξει «τις προσπάθειές τους για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό, να συμβάλει στη διαφοροποίηση των συνεργασιών τους, να υποστηρίξει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία τους και την επιθυμία τους να ενισχύσουν τους στρατηγικούς δεσμούς με την Ευρώπη». Μάλιστα, Παρίσι και Τασκένδη συμφώνησαν να εντείνουν την διμερή συνεργασία και ασφάλεια στον τομέα της ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά την Dassault Aviation, η γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία έχει αρκετά εξοπλιστικά προγράμματα που θέλει να οριστικοποιήσει, όπως την πώληση 26 Rafale – M στην Ινδία, την παράδοση των τελευταίων 18 Rafale στην Ινδονησία, ενώ ακόμα εντείνονται οι διαπραγματεύσεις με την Σαουδική Αραβία για την πώληση 54 Rafale, μια συμφωνία για την οποία γαλλικές πηγές τονίζουν ότι «είναι πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα».

Με πληροφορίες από : La Tribune / Intelligence Online | Φωτογραφία Reuters