Rafale: «Παίρνει φωτιά» η γραμμή παραγωγής της Dassault – Θα κατασκευάζει τρία μαχητικά αεροσκάφη το μήνα

«Παίρνει φωτιά» η γραμμή παραγωγής της Dassault Aviation για τα προηγμένα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, καθώς όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας, Έρικ Τράπιερ, «μέχρι το τέλος του έτους, ο ρυθμός παραγωγής θα φτάσει τα τρία αεροσκάφη το μήνα», ένας αριθμός ο οποίος πολλαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια.

Ο αυξανόμενος όγκος παραγγελιών για εξαγωγές των Rafale σε τρίτες χώρες, που παράλληλα δημιουργεί ένα «κενό» στο οπλοστάσιο των γαλλικών αεροπορικών δυνάμεων, αφού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πωλούνται μεταχειρισμένα αεροσκάφη, όπως έγινε με την Ελλάδα και την Κροατία, έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση και ως εκ τούτου να δοθεί σημαντική ώθηση στην παραγωγή νέων μαχητικών.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune», ο στόχος της Dassault Aviation να φτάσει τον στόχο κατασκευής τριών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale το μήνα αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση, μετά τους «υποτονικούς ρυθμούς παραγωγής» τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, η γαλλική εταιρεία κατάφερε να «κλείσει» παραγγελίες για συνολικά 211 μαχητικά, εκ των οποίων τα 141 προορίζονται για εξαγωγές σε τρίτες χώρες και τα υπόλοιπα 70 θα ενταχθούν σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας.

Οι γαλλικές παραγγελίες για τα Rafale F4

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου 2024, ότι υπεγράφη σύμβαση για την απόκτηση επιπλέον 42 μαχητικών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία, που αφορά μονοθέσια μαχητικά στην αναβαθμισμένη έκδοση F4. Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνού, ανακοίνωσε πως η απόκτηση των νέων μαχητικών «αντιπροσωπεύει μια επένδυση άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Πρόσθεσε ότι η νέα παραγγελία «θα συνεισφέρει σε περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας σε περισσότερες από 400 εταιρείες στη Γαλλία». Οι παραδόσεις της πέμπτης παρτίδας Rafale F4, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ξεκινούν το 2027. Αυτή η παραγγελία, που σχεδιάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2023, ανεβάζει σε 234 τον αριθμό αυτών των μαχητικών που παρήγγειλε το Παρίσι από την έναρξη του προγράμματος.