Rafale: Παραδόθηκε το πρώτο γαλλικό μαχητικό στην Πολεμική Αεροπορία της Κροατίας [pics]

Η Κροατία παρέλαβε, σήμερα Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023, το πρώτο από τα 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Το πρώτο γαλλικό μαχητικό παραδόθηκε επίσημα στο Υπουργείο Άμυνας της Κροατίας κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στη βάση της Γαλλικής Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης (Armée de l’Air et de l’Espace: AAE) στο Mont-de-Marsan, στην οποία παρευρέθηκε ο Κροάτης υπουργός Άμυνας Mario Banožić.

Τον Νοέμβριο του 2021 η Κροατία υπέγραψε συμφωνία με την Dassault για την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς, για να αντικαταστήσει τα γερασμένα MiG-21 της. Η συμφωνία, ύψους 1,15 δισεκατομμυρίων ευρώ, ορίζει ότι οι πληρωμές θα εκτελούνται από το 2021 έως το 2026.

Τα 12 αεροσκάφη Rafale περιλαμβάνουν 10 μονοθέσια και δύο διθέσια σύμφωνα με το πρότυπο F3-R. Εκτός από αυτά τα αεροσκάφη, η Κροατία λαμβάνει προσομοιωτές, εκπαίδευση και άλλη υποστήριξη που θα διαρκέσει μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2026. Οι παραδόσεις αεροσκαφών αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025.

Η Κροατική Αεροπορία και Αεράμυνα (AFAD) σκοπεύει να επιχειρεί με τα νέα γαλλικά αεροσκάφη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2050.

Το πώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale B της κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος με την επιλογή των γαλλικών μαχητικών, διότι «είναι άχρηστα και κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πραγματικά χρειάζεται η χώρα». «Έτσι τώρα δεν έχουμε συστήματα αεράμυνας, αλλά έχουμε 12 αεροπλάνα», έχει πει ο ίδιος.

Φωτογραφία Υπουργείο Άμυνας Κροατίας