Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με Γάλλο πρέσβη για να «προχωρήσουν» τα Rafale

Του Κώστα Αλατζά

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα, με κεντρικό θέμα συζήτησης την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με  πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η συζήτηση του κ. Παναγιωτόπουλου με τον κ.  Πατρίκ Μεζονέβ επικεντρώθηκε στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των Rafale  αλλά και στο ζήτημα της εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων στο νέο τύπο αεροσκάφος.

Μέχρι στιγμής πάντως, παρότι έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που ανακοινώθηκε δια στόματος πρωθυπουργού η αγορά των Rafale, ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση.  Όπως έχει γράψει το OnAlert  η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών επεξεργάζεται νομική ρύθμιση προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «η νομοθετική πρωτοβουλία κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, απαιτείται αλλαγή διατάξεων του Ν. 3978 περί αμυντικών προμηθειών προκειμένου να υπάρχει συμμετοχή της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας στα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και να ξεπεραστούν περιορισμοί που θέτει ο υφιστάμενος νόμος για τους αμυντικούς εξοπλισμούς.

Τι περιλαμβάνει η νομοθετική πρωτοβουλία

Η νομοθετική ρύθμιση μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη μείωση από 10% σε 2%, επί τους συνολικού κόστους της αγοράς, του ύψους της εγγυητικής επιστολής που υποχρεούται ο προμηθευτής να καταθέσει για την καλλή εκτέλεση του έργου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κατασκευάστρια εταιρία  των Rafale, γαλλική Dassault για την πώληση των 18 μαχητικών αεροσκαφών, συνολικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ δε θα υποχρεούται να καταβάλει εγγυητική τραπεζική επιστολή της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ αλλά μόλις 40 εκατομμυρια ευρώ για την καλή εκτέλεση του έργου.

Επίσης, όπως πληροφορείται το OnAlert, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να τροποποιήσει τις ρήτρες που προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος για τις καθυστερήσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα. Στο εξής, δεν θα ενεργοποιούνται ρήτρες πληρωμής για καθυστερήσεις μικρότερες των τριών μηνών στην υλοποίηση του προγράμματος, ενώ το ύψος της ρήτρας δεν θα υπερβαίνει το 6% του κόστους των υλικών των οποίων δεν θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοσή τους.