Rafale: Το οικονομικό κόστος της συμφωνίας για τα μαχητικά και η προκαταβολή 30 τοις εκατό

Η συμφωνία για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale τέθηκε χθες βράδυ προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με την τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των ειδικών εισηγητών των κομμάτων, ενώ «δεύτερο σκέλος» της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να λαμβάνει χώρα σήμερα.

Η χθεσινή συνεδρίαση ενέκρινε να ψηφιστεί η αγορά των Rafale με την διαδικασία του «επείγοντος» ενώ ακόμα νέα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν για τα οικονομικά στοιχεία και τους αριθμούς του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» που αφορά την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, για τα οποία είχε μιλήσει το OnAlert.

Η επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, να διεξαχθεί η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος».

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τα οικονομικά στοιχεία, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτει τους αριθμούς και τα νούμερα για τις δαπάνες, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα όσα είχε δημοσιεύσει το OnAlert από τον περασμένο Δεκέμβριο, σχετικά με την προκαταβολή της τάξης του 30 τοις εκατό του συνολικού κόστους ύψους 2.490 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, οι δαπάνες για το 2021 ανέρχονται σε 1.509 εκατομμυρίων ευρώ.

Πως κυμαίνονται οι ετήσιες δαπάνες

Πιο συγκεκριμένα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη για τα έτη 2021-2025 από την υλοποίηση των 3 προαναφερομένων συμβάσεων.

Η εν λόγω δαπάνη, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 2.490 εκατ. ευρώ περίπου και αναλύεται κατ’ έτος ως εξής :

1.509 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2021

472 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2022

408 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2023

67 εκατ. ευρώ, περίπου για το 2024 και

34 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2025».

Με το εν λόγω νομοσχέδιο «παρέχεται στον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ) η εξουσιοδότηση να υπογράψει ως εκπρόσωπος του υπουργείου τις εγκεκριμένες συμβάσεις των άρθρων 1 έως 3, καθώς και κάθε σύμβαση με την οποία τροποποιούνται αυτές, εφόσον ληφθεί αρμοδίως σχετική απόφαση».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το μεσημέρι η δεύτερη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΘΑ, ενώ όσοι βουλευτές θέλουν θα μπορούν να μετάσχουν για να ενημερωθούν και να τους αναλυθούν όλα τα τεχνικά και απόρρητα θέματα των συμβάσεων και στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην Βουλή, η τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, εκτός απροόπτου.