RCH 155: Η Γερμανία ενισχύει τον ουκρανικό στρατό με 18 σύγχρονα αυτοκινούμενα πυροβόλα

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πώληση 18 αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου RCH 155 στην Ουκρανία.

Το Κίεβο είχε ζητήσει τα συγκεκριμένα συστήματα από την γερμανική αμυντική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann στα μέσα Ιουλίου και θα είναι ο πρώτος χρήστης του. Η KMW υποσητρίζει ότι το RCH 155 είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα πυροβολικού στον κόσμο.

Η γερμανική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει την αγορά ύψους 216 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των ανταλλακτικών. Η παράδοση αναμένεται να ξεκινήσει σε τουλάχιστον 30 μήνες.

Το Βερολίνο έχει ήδη εγκρίνει την πώληση 100 πυροβόλων Panzerhaubitze 2000, που επίσης κατασκευάζονται από την Krauss-Maffei Wegmann.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν ενέκρινε το αίτημα του Κιέβου για άρματα μάχης Leopard, με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να λέει ότι το Βερολίνο θέλει «να δώσει έμφαση στην αεράμυνα και το πυροβολικό».

Το RCH 155 περιλαμβάνει ένα πυροβόλο όπλο 155 mm L52 της γερμανικής Rheinmetall τοποθετημένο σε ένα όχημα τύπου Boxer. Μπορεί να εκτοξεύει 9 βολές ανά λεπτό σε εμβέλεια έως και 54 χιλιομέτρων.

Επιπλέον, η «αυτονομία ολόκληρου του συστήματος στον έλεγχο, την πλοήγηση και τον έλεγχο πυρός, καθώς και η σταθερότητα που σχετίζεται με το σύστημα, ανοίγει εντελώς νέες επιλογές εφαρμογής (π.χ. βολή σε κινούμενους στόχους)» υποστηρίζει η κατασκευάστρια εταιρεία.

14 μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους THEMIS στην Ουκρανία

Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας έχει συνάψει σύμβαση με δύο αμυντικές εταιρείες για την κατασκευή μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους (UGV) για την Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, ο κατασκευαστής αυτόνομων συστημάτων Milrem Robotics και η γερμανική εταιρεία KMW θα συνεργαστούν για την παράδοση 14 UGV τύπου THEMIS στο Κίεβο.

Επτά θα αναδιαμορφωθούν για να υποστηρίζουν την εκκένωση των θυμάτων και αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους. Το THEMIS UGV της Milrem Robotics είναι ένα σύστημα πολλαπλών αποστολών ικανό να εκτελεί αποστολές αναγνώρισης, εμπλοκής στόχων, διάσωσης και άλλες στρατιωτικές αποστολές σε επικίνδυνες ή δυσπρόσιτες περιοχές.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία KMW