Red Hawk: Γιατί θα μπορούσε να είναι πιο περιζήτητο μαχητικό ακόμα και από τα F-35

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ετοιμάζεται να «υποδεχτεί» το αεροσκάφος νέας γενιάς T-7A Red Hawk, το οποίο θα αποτελεί τον «προθάλαμο», των πιλότων της USAF, πριν αυτοί ανέβουν σε μαχητικά πέμπτης γενιάς. Οι εντυπωσιακές ικανότητες του νέου αεροσκάφους, δημιουργούν ερωτήματα, ως προς το αν θα μπορούσε να είναι το νέο αλλά προσιτό μαχητικό που θα εξάγουν οι ΗΠΑ σε συμμάχους τους, και όχι μόνο.

Γεγονός είναι ότι ενώ τα σύγχρονα αεροσκάφη νέας γενιάς, όπως τα F-35, έχουν εξαιρετικές ικανότητες, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά ακριβά και η τεχνολογική τους ανωτερότητα είναι μια περιττή πολυτέλεια για τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Οι απαιτήσεις αεροπορικής ισχύος των περισσότερων κρατών δεν επικεντρώνονται σε ακριβά μαχητικά πέμπτης ή 4,5 γενιάς όπως το F-35 Lightning, το γαλλικό Rafale ή το Typhoon Eurofighter. Αντίθετα, οι ανάγκες τους κυμαίνονται από την επιτήρηση για την πρόληψη του λαθρεμπορίου, της λαθροθηρίας και των περιβαλλοντικών καταστροφών μέχρι την καταπολέμηση των ανταρτών.

Για παράδειγμα, η ιταλική Πολεμική Αεροπορία παρακολουθεί την παράνομη μετανάστευση στη Μεσόγειο και οι Νορβηγοί παρακολουθούν προσεκτικά τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τους στη Βόρεια Θάλασσα για πιθανή πετρελαιοκηλίδα.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ήδη «φθηνότερες» εκδοχές των μαχητικών τους

Φθηνά drones που κατασκευάζονται με διάφορα εξαρτήματα έχουν δείξει την αξία τους στα πεδία μάχης, όπως στη σύγκρουση Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας και στη σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης χρησιμοποίησαν φτηνά ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να διεισδύσουν στις ακριβές αεροπορικές άμυνες της Σαουδικής Αραβίας που προμηθεύονταν από τη Δύση και να επιτεθούν σε εγκαταστάσεις πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, οι Αζέροι χρησιμοποίησαν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αντιμετωπίσουν τις αρμένικες δυνάμεις.

Το αυξανόμενο κόστος των σύγχρονων μαχητικών έχει κάνει τις χώρες να καθυστερούν τις αγορές νέων αεροσκαφών ή να μειώνουν σημαντικά τις παραγγελίες αγοράς τους.

Η Ινδία, αντιμέτωπη με το κλιμακούμενο κόστος της αγοράς Rafale, μείωσε την αγορά μαχητικών της σε 36 αεροσκάφη από τα αρχικά 126. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις χώρες είναι δυτικοί σύμμαχοι με εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις ασφάλειας, οπότε χρειάζονται ένα σύγχρονο και οικονομικό μαχητικό που θα ενισχύσεις τις άμυνες τους, αλλά θα μπορούν να το συντηρήσουν.

Ενώ η Κίνα και η Ρωσία έχουν προσιτά  αεροσκάφη που μπορούν να πουλήσουν, όπως το κινεζικό JF-17, τα ρωσικά MiG-29 και τις διαφορετικές εκδόσεις του Sukhoi-27/30, οι ΗΠΑ δεν έχουν τίποτα που να ταιριάζει στην κατηγορία ενός φθηνού μαχητικού εξαγωγής.

Οι χώρες «ρίχνουν άκυρο» στα F-35 λόγω κόστους

Στις δεκαετίες του 2020 και του 2030, η βάση της αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι θα είναι το F-35 Lightning, το οποίο είναι ένα προηγμένο μαχητικό που θα προσδίδει στις αεροπορικές δυνάμεις της Συμμαχίας μια κοινή και διαλειτουργική πλατφόρμα. Το πρόβλημα ήταν ότι επειδή το κόστος του αεροπλάνου αυξήθηκε, τα δυτικά έθνη, με γερασμένο πληθυσμό και ισχυρά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, αναγκάστηκαν να επιλέξουν μεταξύ της αγοράς αεροσκαφών ή της πληρωμής για την ευημερία του λαού τους

Οι Καναδοί ήταν οι πρώτοι που «έριξαν άκυρο» όταν αποφάσισαν να ακυρώσουν την αγορά των F-35 και, αντ’ αυτού, αγόρασαν τα F-18 από την Αυστραλία. Η Ιταλία ακολούθησε το παράδειγμα του Καναδά δηλώνοντας ότι δεν θα αγόραζε επιπλέον F-35 και θα προτιμούσε ακόμη και να μειώσει την παραγγελία που είχε ήδη κάνει.

Η παλαιότερη εκδοχή του F-16 έχει δημιουργήσει μια θετική φήμη σε όλο τον κόσμο, αφού έχει αποδεδειγμένο ρεκόρ στο πεδίο μάχης. Το πρόβλημα είναι ότι οι νεότερες εκδόσεις του αεροσκάφους δεν είναι προσιτές για τα περισσότερα έθνη. Για παράδειγμα, μια προτεινόμενη πώληση 12 μαχητικών F-16 και εξοπλισμού υποστήριξης στις Φιλιππίνες μπορεί να κοστίσει πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι μια οπλισμένη έκδοση του Red Hawk η λύση;

Οι δυτικοί σύμμαχοι χρειάζονται ένα προσιτό μαχητικό και αυτό το αεροσκάφος θα μπορούσε να είναι μια οπλισμένη έκδοση του T-7 Red Hawk που κατασκευάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά πιλότων τους. Το αεροπλάνο είναι ικανό για υπερηχητική πτήση, διαθέτει σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και η USAF θα παραγγείλει 351 αεροσκάφη.

Μια τόσο μεγάλη αγορά θα μειώσει το κόστος πρόσθετων αεροσκαφών που θα προστεθούν στη γραμμή παραγωγής και θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να πουλήσουν το αεροσκάφος σε συμμάχους, που όχι μόνο χρειάζονται ένα προσιτό μαχητικό αλλά επιθυμούν τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω αγοράς εξοπλισμών .

Ένα οπλισμένο Red Hawk με ικανό αλλά όχι ακριβό ραντάρ θα ήταν η καλύτερη λύση για τους περισσότερους Αμερικανούς συμμάχους και θα επέτρεπε στην Ουάσιγκτον να εξοπλίσει έθνη στη Νότια Αμερική και την Αφρική που «γλυκοκοιτάζουν» κινεζικά και ρωσικά μαχητικά.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times