Redback: Η Αυστραλία θα αποκτήσει 129 προηγμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας, ο Στρατός Ξηράς της χώρας θα παραλάβει 129 νέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου K21 Redback, που κατασκευάζονται από την Hanwha Defense Australia, μια θυγατρική εταιρεία του ομίλου ανάπτυξης τεχνολογιών Hanwha της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «LAND 400 Phase 3» που έχει προκηρύξει η Καμπέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα θα κοστίσει μεταξύ 3,3 και 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων HΠΑ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα προμηθειών στην ιστορία του Στρατού Ξηράς της Αυστραλίας που αποσκοπεί στην αντικατάσταση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού τύπου M113. Τα πρώτα ΤΟΜΑ τύπου Redback αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές του 2027.

Όπως αναφέρουν ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, τα προηγμένα αυτά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης είναι εξοπλισμένα με πυροβόλα και πυραύλους τελευταίας γενιάς, όπως τους ισραηλινούς SPIKE, ενώ προσφέρουν προστασία, ευελιξία και ισχυρή δύναμη πυρός σε μονάδες πεζικού για την επιτυχημένη και αποτελεσματική ανάπτυξή τους σε πεδία επιχειρήσεων υπό αντίξοες συνθήκες.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προχώρησε σε αυτή την αγορά, στο πλαίσιο του ευρύτερου εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις που παρουσιάζει η μεταβαλλόμενη ισορροπία ισχύος στον Ειρηνικό, με την ολοένα και αυξανόμενη ισχύς και επιρροή της Κίνας. Ακόμα, σημειώνεται ότι τα νέα ΤΟΜΑ τύπου Redback, που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τον Στρατό Ξηράς της Νότιας Κορέας, θα παραδοθούν στον αυστραλιανό Στρατό την ίδια χρονική περίοδο μ τα πυραυλικά συστήματα HIMARS, όπως αναφέρει το Janes.

Φωτογραφία από HDA