Εξοπλιστικός «πυρετός» στην Ουκρανία: Θέλει μαχητικά F/A-18, ελικόπτερα Apache, Blackhawk και πυραύλους THAAD από τις ΗΠΑ

Ο τελευταίος κατάλογος των αμερικανικών όπλων που η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται για να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό περιλαμβάνει εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας, μαχητικά αεροσκάφη F-18 «Hornet», drones, καθώς και ελικόπτερα Apache και Blackhawk, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Reuters.

Αξιωματούχοι του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας παρουσίασαν «κατάλογο με όπλα για την κάλυψη των αναγκών των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας» κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η ολοκληρωμένη λίστα περιελάμβανε όπλα που έχει ήδη παραλάβει η Ουκρανία, όπως άρματα μάχης Abrams και πυροβόλα 155 χιλιοστών, καθώς και ορισμένα συστήματα όπως μαχητικά F-16, drones και πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς που είχε ζητήσει και στο παρελθόν.

Ωστόσο, ο κατάλογος έχει μερικές εκπλήξεις, καθώς συμπεριελάμβανε αεροσκάφη μεταφοράς C-17 Globemaster που κατασκευάζονται από την Boeing (BA.N) και C-130 Super Hercules της Lockheed Martin (LMT.N). Στη λίστα βρίσκονταν ακόμη τα επιθετικά ελικόπτερα Apache της Boeing, όπως και το ελικόπτερο Black Hawk που κατασκευάστηκε από τη μονάδα Sikorsky της Lockheed Martin.

Η λίστα των Ουκρανών όμως δεν σταμάτησε εκεί. Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Ουκρανία ζητά επίσης μαχητικά αεροσκάφη F-18 «Hornet», τρεις τύπους drones που κατασκευάζονται από την General Atomics, συμπεριλαμβανομένου του MQ-9B Sky Guardian, αλλά και του συστήματος αεράμυνας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) της Lockheed.

Η νομοθεσία που θα παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και το Ισραήλ μπλοκαρίστηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ την Τετάρτη, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν ως αντάλλαγμα τα σκληρότερα μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει θέσει ως στόχο εξωτερικής πολιτικής μια νίκη της Ουκρανίας, καθώς αγωνίζεται για επανεκλογή τον Νοέμβριο του 2024. Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε αμέσως αίτημα για σχολιασμό.

Πηγή: Reuters / Ρπορτάζ: Mike Stone / Απόδοση: Matthew Lewis