Reuters: Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Βιετνάμ

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, από πληροφορίες από υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται την δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στο Βιετνάμ, υπό το φόντο της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στη χώρα.

Βάσει των στοιχείων που μετέδωσε το Reuters, οι δύο πλευρές ξεκίνησαν πρόσφατα τις συνομιλίες και αν όλα προχωρήσουν με θετικό τρόπο, τότε ενδεχομένως να υπάρξει συμφωνία εντός του 2024. Σημειώνεται ότι η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ και Βιετνάμ έγινε καθώς οι τελευταίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα της Κίνας και τις διεκδικήσεις που προβάλλει στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Παρόλο που δεν αποκαλύφτηκαν αρκετές πληροφορίες γύρω από την πιθανή απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-16, εντούτοις είναι αρκετά πιθανό ότι θα είναι η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία δύο «μεγάλων εχθρών» κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με τους Αμερικανούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο διαμόρφωσης «ειδικών όρων χρηματοδότησης» για να υποστηρίξουν την βιωσιμότητα του εν λόγω εξοπλιστικού προγράμματος.

Όπως αναφέρει το Reuters, το 2016 πραγματοποιήθηκε άρση του εμπάργκο όπλων στο Βιετνάμ και η Ρωσία φρόντισε να «καλύψει» τα κενά, με αποτέλεσμα να προμηθεύει περίπου το 80% των εξαγωγών σε οπλικά συστήματα προς το Βιετνάμ τα τελευταία επτά χρόνια.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει το Βιετνάμ με εξοπλισμούς αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πλοία ακτοφυλακής και εκπαιδευτικά αεροσκάφη, ωστόσο η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει κυρίως ρωσικής κατασκευής μαχητικά όπως Su-22, Su-27 και Su-30.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις τελευταίες πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει το Ανόι, όπως η αναβάθμιση στο υψηλότερο επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσινγκτον και η επίσκεψη του Προέδρου Μπάιντεν, σε συνδυασμό με τις συνομιλίες για ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργασιών σε οπλικά συστήματα, υποστηρίζουν την «στροφή» του Βιετνάμ προς τη Δύση απέναντι στην κινεζική απειλή.

Με πληροφορίες από: Reuters / Defense Post | Φωτογραφίες Reuters