Reuters: Οι ΗΠΑ έτοιμες να στείλουν συστήματα HAWK στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι πολύ κοντά στο να στείλουν αντιαεροπορικά συστήματα HAWK στην Ουκρανία, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά του στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν τα παλαιότερα συστήματα HAWK που έχουν στις αποθήκες τους, για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί κατά των Ρωσικών – ή και ιρανικών – drones, αλλά και των επιθέσεων με πυραύλους Cruise.

Το πυραυλικό σύστημα HAWK θα ήταν μια «αναβάθμιση» στα συστήματα Stinger – ελαφρύτερου και με μικρότερο βεληνεκές σύστημα αεράμυνας – που ήδη έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η διοίκηση Μπάιντεν – σημειώνει το Reuters – μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα που δεν προϋποθέτει έγκριση του Κογκρέσου, ώστε να μεταφέρει χωρίς χρονοτριβές τα συστήματα HAWK – που αρχικά χρονολογούνται από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ, αλλά έκτοτε έχουν εκσυγχρονιστεί αρκετές φορές – στην Ουκρανία.

Το πρόγραμμα αυτό – το ονομαζόμενο Presidential Drawdown Authority (PDA) – δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να μεταφέρει αμυντικές μονάδες και υπηρεσίες από τις αποθήκες σε σύντομο χρονικό διάστημα, ως απάντηση σε μαι επείγουσα κατάσταση.

Όπως υπενθυμίζει ο πάντα έγκυρος Rob Lee, η Ουκρανία ήδη διαθέτει 4 συστήματα HAWK, προσφορά της Ισπανίας, στα οποία έχει αναφερθεί και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσι Ρεζνίκοφ.

Το σύστημα HAWK είναι ο πρόγονος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας PATRIOT της Raytheon Technologies που παραμένει εκτός του μενού της αμερικανικής εξοπλιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουάσινγκτον θα εφοδιάσει την χώρα του με προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έπειτα από το καταστροφικό μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.