Ρωσία: Έχει αποσύρει πάνω από το 40% των παλιών αρμάτων μάχης από τη μεγαλύτερη βάση αποθήκευσης εξοπλισμού

Η Ρωσία έχει αποσύρει πάνω από το 40% των παλαιών σοβιετικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων από τη μεγαλύτερη βάση αποθήκευσης στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέες δορυφορικές εικόνες που επικαλούνται οι The Moscow Times.

Η βάση στη Μπουριατία, γνωστή ως Βαγκζάνοβο, καταλαμβάνει περίπου 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοντά στο Ουλάν-Ούντε στην ανατολική Σιβηρία και είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες τοποθεσίες αποθήκευσης ρωσικού εξοπλισμού. Τον Σεπτέμβριο του 2021, περίπου 3.840 μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων αποθηκεύτηκαν εκεί σε εξωτερικούς χώρους, εκτιμούν οι Moscow Times με βάση δορυφορικές εικόνες.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, υπήρχαν πλέον μόνο τα 2.600 τεθωρακισμένα, πέφτοντας σε περίπου 2.270 τον Μάιο του 2023.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1.570 οχήματα, ή το 40,8%, έχουν αποσυρθεί από το Βαγκζάνοβο από την έναρξη του πολέμου, με το μεγαλύτερο μέρος (32%) να έχει αφαιρεθεί μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία στα τέλη του 2022. Τα άρματα μάχης που φαίνονται στις δορυφορικές εικόνες πιθανότατα είναι τα T- 62 που παρήγαγε η Σοβιετική Ένωση από την δεκαετία του ’60.

Τα παλιά άρματα μάχης στέλνονται για επισκευή και χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τις απώλειες του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Δύο στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στο Βαγκζάνοβο σημείωσαν μεγάλες απώλειες στην αποτυχημένη επίθεση του Φεβρουαρίου στο Βουγλεντάρ, όταν η Ρωσία έχασε πάνω από 100 τεθωρακισμένα οχήματα σε τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η Ρωσία έχει χάσει πάνω από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία από την αρχή της εισβολής και οι «βαριές απώλειες» την αναγκάζουν να χρησιμοποιεί τα απαρχαιωμένα σοβιετικά τανκς.

Με πληροφορίες από: The Moscow Times