Ρωσία: Επιχειρεί να διαψεύσει δορυφορικές εικόνες που φέρονται να δείχνουν ρωσικά πλοία να φορτώνουν πυρομαχικά από τη Β. Κορέα

Ρωσικά πλοία που συνδέονται με δίκτυα στρατιωτικών μεταφορών έχουν παραλάβει πολλές φορές τους τελευταίους δύο μήνες φορτία από τη Βόρεια Κορέα τα οποία έχουν καταλήξει στη Ρωσία, αναφέρει η εφημερίδα Washington Post, παρουσιάζοντας και σχετικές δορυφορικές εικόνες.

Όπως επισημαίνει στο Telegram η εφημερίδα, τα δύο πλοία δεν είχαν κανένα ιστορικό να εκτελούν αυτή τη διαδρομή ανάμεσα σε Βόρεια Κορέα και Ρωσία μέχρι τον Αύγουστο, όταν ξεκίνησαν οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Βορειοκορεατών και Ρώσων αξιωματούχων.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κατονόμασαν ένα ρωσικό σκάφος την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα έχει μεταφέρει έως και 1.000 εμπορευματοκιβώτια με «εξοπλισμό και πυρομαχικά» στη Ρωσία «τις τελευταίες εβδομάδες».

Συγκεκριμένα οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προέβαλαν σειρά δορυφορικών εικόνων που, όπως είπαν, δείχνουν πως ένα φορτίο από αποθήκη πυρομαχικών στη Βόρεια Κορέα φορτώθηκε σε πλοίο με ρωσική σημαία και μεταφέρθηκε με τρένο σε αποθήκη κοντά στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσίας. Η παράδοση – πάντα κατά τις ΗΠΑ – έλαβε χώρα μεταξύ της 7ης Σεπτεμβρίου και της 1ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, νέες δορυφορικές εικόνες, που αναλύθηκαν από το Royal United Services Institute με έδρα το Λονδίνο και παρουσιάστηκαν από την Washington Post, υποδηλώνουν ότι αυτή η επιχείρηση είναι πιο τακτική, εκτεταμένη και συνεχής από ό,τι αποκάλυψε ο Λευκός Οίκος.

Η Ρωσία ωστόσο εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά πως προμηθεύεται όπλα από τη Βόρεια Κορέα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ δεν βασίστηκαν σε στοιχεία.

«Αναφέρονται σε αυτό όλη την ώρα — δεν δίνουν αποδεικτικά στοιχεία», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το TASS.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να οικοδομεί της σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα.

«Είναι κυριαρχικό δικαίωμά μας και δεν νομίζουμε ότι έχει κανείς το δικαίωμα να ανακατεύεται σε αυτό», είπε ο Πεσκόφ.

(Φωτο αρχείου: Reuters)