Ρωσία: Για «σκραπ» πάνε θρυλικά πυρηνικά πολεμικά πλοία [pics]

Μετά τις αναφορές και τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απόσυρση του μοναδικού αεροπλανοφόρου που διαθέτει η Ρωσία, το «Admiral Kuznetsov», προκύπτουν νέες πληροφορίες που ανατρέπουν τα δεδομένα για το Πολεμικό Ναυτικό του Πούτιν.

Τα τρομερά και αρκετά φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει αποφασίσει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας  παίρνουν διαφορετική τροπή καθώς τον δρόμο της απόσυρσης φαίνεται να παίρνουν θρυλικά πυρηνικά πολεμικά πλοία.

Ειδικότερα, το ρωσικό ΠΝ σε συνδυασμό με την κρατική εταιρεία Rosatom αποφάσισε την ακύρωση των προγραμματισμένων αναβαθμίσεων και εκσυγχρονισμού των δύο θρυλικών πυρηνικών πολεμικών πλοίων κατηγορίας Kirov, σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestiya.

Ποιος ο λόγος της απόφασης – «βόμβας»

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, φαίνεται να ελήφθη καθώς είναι επιτακτική ανάγκη η εύρεση πόρων και χρηματοδότησης, κάτι που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από την απόσυρση των πλοίων » Admiral Ushakov» και «Admiral Lazarev», τα οποία βρίσκονται εκτός υπηρεσίας εδώ και πολλά χρόνια.

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι η απόσυρση του πρώτου πλοίου να αποφέρει 400 εκατομμύρια ρούβλια ή 6,27 εκατομμύρια δολάρια και το δεύτερο πλοίο περίπου 350 εκατομμύρια ρούβλια ή 5,49 εκατομμύρια δολάρια.

Τα πυρηνικά βαρέα επιθετικά πολεμικά πλοία κατηγορίας Kirov σχεδιάστηκαν για να εξουδετερώσουν τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα τις ομάδες αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ, ενώ ο δευτερεύων ρόλος τους ήταν επιδρομές στις θαλάσσιες και εμπορικές οδούς και επικοινωνίες εμπόριο,  για την ενίσχυση των δυτικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης στην Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως η Ρωσία βρίσκεται στην ανάγκη άμεσης εύρεσης πόρων και χρηματοδοτήσεων για την κάλυψη των αναγκών της τόσο στις αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμούς που επιθυμεί όσο και στην δημιουργία και κατασκευή νέων πολεμικών πλοίων.

Πηγή: Defence Blog