Ρωσία: Η πυρηνική τριάδα είναι «ενισχυμένη» και σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν διέταξε χθες τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της χώρας να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού την Κυριακή, «ρίχνοντας την ευθύνη» στις δηλώσεις της Βρετανίδας Υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, που ερμηνεύθηκαν ως «επιθετικές» από την Ρωσία, γεγονός που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις του NATO.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως γνωστοποίησαν οι Ρώσοι, ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε στον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι η πυρηνική τριάδα της χώρας είναι ενισχυμένη σε προσωπικό και βρίσκεται σε συναγερμό υψηλής ετοιμότητας. Η λεγόμενη «πυρηνική τριάδα» συνίσταται στις χερσαίες, εναέριες και υποβρύχιες δυνάμεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ικανότητα πυρηνικού πλήγματος.

Πρόκειται δηλαδή για τα σιλό διηπειρωτικών και τακτικών βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όπως το Tu-160 και το Tu-95, αλλά και τα ρωσικά υποβρύχια που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε σε ανακίνωση ότι:

«Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου, ανέφερε στον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν ότι, σύμφωνα με την εντολή του, οι δυνάμεις των Στρατηγικών Πυραυλικών Στρατευμάτων, ο Στόλος Βόρειας Θάλασσας, ο Στόλος του Ειρηνικού, η Διοίκηση Αεροπορίας Μεγάλης Απόστασης έχουν ενισχυθεί με προσωπικού και εκτελούν καθήκοντα υψηλής ετοιμότητας».

Φωτογραφία Reuters