Ρωσία: Παρέλαβε το «αθόρυβο« υποβρύχιο Mozhaisk – Καθελκύστηκε το πυρηνικό υποβρύχιο πυραύλων cruise Arkhangelsk [vid,pics]

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το νέο υποβρύχιο «Mozhaisk» κλάσης Improved Kilo (αναβαθμισμένη έκδοση της συγκεκριμένης κατηγορίας υποβρυχίων), παραδόθηκε στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό με ειδική τελετή στην οποία παρέστη ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ.

Το Mozhaisk είναι το ενδέκατο υποβρύχιο της συγκεκριμένης κλάσης που τίθεται σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας. Είναι εξοπλισμένο με πυραύλους cruise τύπου Kalibr για να πραγματοποιεί επιθέσεις κατά εχθρικών μονάδων επιφανείας και επίγειων στόχων, ενώ μπορεί να εκτελεί αποστολές όπως προστασία φίλιων και συμμαχικών ναυτικών βάσεων, περιπολίες και αναγνώριση. Θεωρούνται τα πιο «stealth» και αθόρυβα ρωσικά υποβρύχια.

Τα υποβρύχια κλάσης Improved Kilo έχουν πλήρωμα 52 ατόμων, ενσωματώνουν υβριδικό σύστημα πρόωσης (ντίζελ-ηλεκτρικά), έχουν μήκος 74 μέτρα και εκτόπισμα 3.900 τόνων. Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες έως και 20 κόμβους. Μπορούν να καταδυθούν μέχρι τα 300 μέτρα και έχουν επιχειρησιακή αυτονομία 45 ημερών. Το Mozhaisk θα ενταχθεί στον Στόλο Ειρηνικού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσης, χθες Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2023, καθελκύστηκε το καινούργιο, πυρηνοκίνητο υποβρύχιο πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς Arkhangelsk κλάσης Yasen-M, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία της Sevmash, παρουσία του Ρώσου Α/ΓΕΝ. Πρόκειται για το πέμπτο, κατά σειρά, υποβρύχιο εξοπλισμένο με πυραύλους cruise (SSGN) αυτής της κλάσης που παραλαμβάνει το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ειδικότερα, το υποβρύχιο Kazan υπηρετεί στο Βόρειο Στόλο, το υποβρύχιο Novosibirsk υπηρετεί στον Στόλο Ειρηνικού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το Krasnoyarsk, το τρίτο υποβρύχιο της κλάσης Yasen-M, είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης των θαλάσσιων δοκιμών. Τα συγκεκριμένα υποβρύχια αναμένεται να εξοπλιστούν στο μέλλον με υπερηχητικούς πυραύλους τύπου Zircon, έπειτα τις επιτυχημένες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Φωτογραφία αρχείου Reuters