Ρωσία: «Στα σκαριά» το πρόγραμμα κατασκευής για το νέο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Α/ΓΕΝ Γεβμένοφ και ο Πρόεδρος Πούτιν στο νέο υποβρύχιο «Αυτοκράτος Αλέξανδρος Γ'»

Μπορεί η επιστροφή του αναβαθμισμένου «Admiral Kuznetsov» στις θάλασσες να έχει προγραμματιστεί για φέτος μετά από πάρα πολλές καθυστερήσεις και ατυχήματα, ωστόσο η Ρωσία φαίνεται ότι θέλει να αποκτήσει ένα καινούργιο αεροπλανοφόρο, προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ, δήλωσε στην εφημερίδα «Krasnaya Zvezda», που εκδίδει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ότι έχει τεθεί στο τραπέζι το πρόγραμμα κατασκευής για ένα νέο αεροπλανοφόρο, το οποίο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων των ρωσικών αεροναυτικών δυνάμεων.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ρωσία έχει ένα «blue-water» Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο δεν διαθέτει μόνο κορβέτες και αντιτορπιλικά αλλά αντιθέτως μπορεί να αναπτύσσει καταδρομικά, φρεγάτες, πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων για την εκτέλεση αποστολών παντού στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, το αεροπλανοφόρο θα μπορεί να υποστηρίζει την προβολή ισχύος των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων όπου θα απαιτηθεί.

Εν αναμονή του «Admiral Kuznetsov»

Υπενθυμίζεται ότι το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, το περίφημο Admiral Kuznetsov, αναμένεται να επανέλθει σε υπηρεσία με το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το τέλος του 2024, μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις και ατυχήματα που έχουν «πάει πίσω» το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του πλοίου.

Το Admiral Kuznetsov, που καθελκύστηκε το 1985, έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ολικής αναβάθμισης και επισκευής, στο οποίο το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την επιστροφή του αεροπλανοφόρου στις θάλασσες εντός του 2023. Ωστόσο, νέα ατυχήματα και καθυστερήσεις στο «καταραμένο» πλοίο είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η ημερομηνία παράδοσης για το 2024.

Το σχέδιο «Varan»

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, οι θαλάσσιες δοκιμές του Admiral Kuznetsov θα πρέπει να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2024, ώστε στα τέλη του επόμενου έτους να είναι σε θέση να ενταχθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία. Όπως αναφέρουν οι ρωσικές πηγές πληροφόρησης, στην περίπτωση που προκύψουν νέα προβλήματα και ατυχίες, τότε είναι αναπόφευκτη η αναβολή στην παράδοση του αεροπλανοφόρου στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό για το 2025.

Όπως είχαμε γράψει παλιότερα στο OnAlert.gr η συζήτηση για το νέο αεροπλανοφόρο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού είχε ενταθεί όταν παρουσιάστηκε ένα μοντέλο από την εταιρεία Nevskoe Design Bureau με την ονομασία «Varan», το οποίο θα είναι ικανό να μεταφέρει 24 μαχητικά πολλαπλών ρόλων, έξι περίπου ελικόπτερα αλλά ακόμα και 20 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Οι πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι θα έχει εκτόπισμα 45 χιλιάδες τόνους, μήκος περίπου 250 μέτρα, πλάτος περίπου 65 μέτρα, και είναι σε θέση να αναπτύξει ταχύτητες μέχρι και 26 κόμβους

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφίες αρχείου Reuters