Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό: «Στα σκαριά» ένα σχέδιο για την ανάπτυξη νέου προηγμένου αεροπλανοφόρου

Η ρωσική εταιρεία United Shipbuilding Corporation (USC) έχει «στα σκαριά» ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ενός νέου προηγμένου αεροπλανοφόρου, το οποίο έχει γνωστοποιήσει στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της USC, Αλεξέι Ραχμάνοφ.

«Αυτό είναι ένα ερώτημα για το Πολεμικό Ναυτικό – εάν ένα αεροπλανοφόρο πρέπει ή όχι να κατασκευαστεί και τι είδους αεροπλανοφόρο. Αυτή η συζήτηση συνεχίζεται για όσο διάστημα εργάζομαι στην εταιρεία, εδώ και 8 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό ενός αεροπλανοφόρου και μεταφέρουμε τακτικά τη θέση μας στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τι σκέφτεται και τι κάνει ο εχθρός μας», πρόσθεσε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η εταιρεία έχει τη δική της άποψη για το «τι είναι ένα μελλοντικό αεροπλανοφόρο, πώς πρέπει να κατασκευαστεί και με ποιες τεχνολογικές προδιαγραφές».

Ο Ραχμάνοφ επιβεβαίωσε επίσης ότι το βαρύ αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov θα τεθεί σε λειτουργία το 2024. «Οι επισκευές δεν σταμάτησαν ούτε ένα λεπτό από την παραμονή του καταδρομικού στην αποβάθρα», σημείωσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov είναι σε τόσο κακή κατάσταση που δεν μπορεί να κινηθεί με δική του ισχύ.

Εξοπλισμένο με αντιπλοϊκά και αντιαεροπορικά συστήματα, το πολεμικό πλοίο μήκους 304 μέτρων είναι το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, αλλά είναι εκτός λειτουργίας και βρίσκεται σε ξηρή δεξαμενή για επισκευές από το 2017.

Η επισκευή του Admiral Kuznetsov αναμένεται να επεκτείνει τη μαχητική του ισχύ και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του για άλλα 10 έως 15 χρόνια. Ωστόσο, οι ατυχίες δεν έχουν τέλος για το συγκεκριμένο πλοίο, αφού έχει πληγεί από ατυχήματα, πυρκαγιές και διαφθορά.

Πηγή: ruaviation.com