Royal Marines: Οι Βρετανοί Πεζοναύτες αποκτούν 60 νέα οχήματα «παντός καιρού»

Όπως αναφέρουν οι βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι Βρετανοί Πεζοναύτες (Royal Marines) θα αποκτήσουν 60 νέα οχήματα τύπου FATV (Future All Terain Vehicles) για αποστολές σε αντίξοα πεδία επιχειρήσεων στην Αρκτική, στην έρημο και σε ορεινές περιοχές, μετά από μια διεθνή συμφωνίας αξίας 140 εκατομμυρίων λιρών, που θα αντικαταστήσουν παλαιότερα οχήματα όπως τα Bandvagn 206 (Bv 206), τα οποία χρησιμοποιούνται στην Αρκτική εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οχήματα αυτά αποτελούν μια αναβαθμισμένη έκδοση των οχημάτων τύπου Viking και έχουν καλύτερες επιδόσεις σε αμφίβιες επιχειρήσεις και μεγαλύτερη χωρητικότητα για την μεταφορά τόσο στρατιωτικού προσωπικού όσο και πυρομαχικών και άλλου είδους εξοπλισμού, συνολικού βάρους 6 τόνων, που θα επιτρέπει την ανάληψη αποστολών όπως εκκένωση τραυματιών, διοίκηση και έλεγχο, αλλά και διοικητική μέριμνα στο πεδίο επιχειρήσεων.

Τα λειτουργικά συστήματα που διαθέτουν τα οχήματα «παντός καιρού» τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν ελιγμούς και πορείες σε χιόνι, σε πάγο, σε αμμώδεις περιοχές, σε βάλτους, σε λάσπη και σε επικίνδυνες ορεινές περιοχές. ενώ μπορούν να πραγματοποιήσουν με μεγάλη επιτυχία αμφίβιες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι τα 60 νέα αυτά οχήματα θα είναι σε υπηρεσία με τους Royal Marines έως και το 2058 και θα είναι η «αιχμή του δόρατος» στην Αρκτική, στην έρημο και σε άλλα ακραία περιβάλλοντα όπου οι Βρετανοί κομάντο είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι.

Τα νέα αυτά οχήματα αποτελούν προϊόν ενός κοινού αναπτυξιακού προγράμματος, με την επωνυμία Collaborative All-Vehicle (CATV), στο οποίο συμμετέχουν η Σουηδία και η Γερμανία, οι οποίες θα αποκτήσουν με την σειρά τους 236 και 140 οχήματα τέτοιου τύπου αντίστοιχα.