Royal Navy: Αποκάλυψε το νέο αυτόνομο μη επανδρωμένο σκάφος ««XV Patrick Blackett» [pics ,vids]

Το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό (Royal Navy) αποκάλυψε την ένταξη ενός νέου πειραματικό σκάφους στο Στόλο του, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο από την άφιξή του στο λιμάνι του Πόρτσμουθ στις 27 Ιουλίου 2022, ενώ έλαβε την ονομασία «XV Patrick Blackett» κατά την διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου.

Το νέο αυτό σκάφος έχει μήκος 42 μέτρα, εκτόπισμα 27 τόνους και κατασκευάστηκε από την ολλανδική εταιρεία Damen ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές από τη «NavyX», μια καινούρια υπηρεσία του Royal Navy που ασχολείται με την ανάπτυξη νέων αυτόνομων τεχνολογιών και καινοτόμων μη επανδρωμένων συστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράδοση του «XV Patrick Blackett» είναι η πρώτη φορά που το ολλανδικό ναυπηγείο προμηθεύει απευθείας μονάδα επιφανείας στο βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ ακόμα κατασκευάστηκε και μια εγκατάσταση για την υποστήριξη και την συντήρηση του μη επανδρωμένου αυτόνομου σκάφους στο Πόρτσμουθ.

Το όνομα «XV Patrick Blackett» οφείλεται στον ομώνυμο Βρετανό φυσικό που υπηρέτησε στο Royal Navy κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην συνέχεια κέρδισε το βραβείο Νόμπελ φυσικής το 1948. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αυτό σκάφος θα τεθεί στην υπηρεσία του NavyX και προβλέπεται να συμμετέχει σε ασκήσεις τόσο του βρετανικού ΠΝ όσο και του NATO, ενώ θα είναι σε θέση να αναβαθμίζεται διαρκώς με νέα αναπτυσσόμενα αυτόνομα συστήματα.

Η κατασκευάστρια εταιρεία υποστήριξε ότι στο κατάστρωμα των 140 τετραγωνικών μέτρων είναι εφικτή η ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ή και αυτόνομων μη επανδρωμένων υποβρυχίων, ενώ ο εσωτερικός χώρος του σκάφους μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων, καθώς δεν απαιτείται πλήρωμα για την λειτουργία του. Δείτε και άλλες φωτογραφίες: