Royal Navy: Ένα βήμα πιο κοντά στα ελικόπτερα-drone – Σύμβαση εκατομμυρίων με την Leonardo

Το Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας πλησιάζει ένα βήμα πιο κοντά στη λειτουργία ελικοπτέρων χωρίς πλήρωμα, καθώς ανέθεσε σύμβαση 60 εκατομμυρίων λιρών στην εταιρεία Leonardo για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ελικοπτέρου – drone.

«Το νέο ελικόπτερο θα μπορούσε να προσφέρει μια καινοτόμο εναλλακτική λύση στα υπάρχοντα αεροσκάφη για την παρακολούθηση των αντίπαλων υποβρυχίων», αναφέρει η ανακοίνωση του Royal Navy. Η νέα πλατφόρμα θα μειώσει την έκθεση των πληρωμάτων του Βασιλικού Ναυτικού σε πιθανές απειλές.

Η Leonardo θα πραγματοποιήσει δοκιμές στο νέο ελικόπτερο σε μακρές και απαιτητικές περιπολίες ανθυποβρυχιακού πολέμου, που εκτελούνται επί του παρόντος από ελικόπτερα Merlin Mk2. Επίσης, θα διερευνηθούν και άλλες πιθανές χρήσεις, όπως η εκκένωση θυμάτων.

Η στροφή στα ελικόπτερα – drone, θα σήμαινε ότι το κόστος των καυσίμων θα μπορούσε να μειωθεί, ενώ ένα αεροσκάφος με πλήρωμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες κρίσιμες εργασίες.

Το βρετανικό ελικόπτερο – drone, θα αναπτυχθεί στα πλαίσια του προγράμματος Proteus και πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2025.

Εάν πετύχει, το νέο αεροσκάφος θα είναι μια πλατφόρμα ικανή να παρέχει βελτιωμένη επιτήρηση και νοημοσύνη, επιτρέποντας στα πληρώματα ελικοπτέρων του Royal Navy να αναπτυχθούν εκ νέου σε εναλλακτικές αποστολές εάν απαιτείται και ενισχύοντας την αμυντική ικανότητα της Βρετανίας.

Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο της Leonardo θα είναι ικανό να μεταφέρει μεγάλο ωφέλιμο φορτίο, σε συνδυασμό με την ικανότητα να λειτουργεί σε σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες. Πέρα από τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, το έργο θα έχει και άλλες πιθανές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ανεφοδιασμού πλοίων.

Με πληροφορίες από: Naval News