Type 26: Αναγεννάται ο στόλος του Royal Navy με πέντε νέες φρεγάτες λόγω..«ρωσικής απειλής»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του θα ναυπηγήσει πέντε ακόμη νέες και προηγμένες φρεγάτες Type 26 για το Royal Navy λόγω της «αυξανόμενης ρωσικής απειλής», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε καθώς ξεκινούσαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής της G20, σηματοδοτεί τη σύναψη νέας σύμβασης, ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων λιρών (4,7 δισεκ. ευρώ) ανάμεσα στο «Royal Navy» και την κατασκευάστρια BAE Systems.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του παίρνουν μέτρα για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μπροστά στις αυξανόμενες ρωσικές απειλές», τόνισε στο δελτίο Τύπου η Ντάουνινγκ Στριτ. Σήμερα ο πρωθυπουργός Σούνακ «ανακοινώνει τη νέα φάση του προγράμματος φρεγατών Type 26» με τη ναυπήγηση πέντε επιπλέον, πέραν των τριών ήδη υπό κατασκευή για το Royal Navy.

Ο κ. Σούνακ συμμετέχει σήμερα και αύριο στην G20, στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου έχει σκοπό να καταγγείλει τη «βαρβαρότητα» του πολέμου που εξαπέλυσε το «καθεστώς» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. «Πρέπει να εγγυηθούμε ότι οι προσπάθειες του Βλαντιμίρ Πούτιν να διχάσει τη διεθνή κοινότητα θα αποτύχουν», προστίθεται στο κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του κ. Σούνακ. «Αυτό απαιτεί οι χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες».

Οι νέες προηγμένες φρεγάτες θα είναι εξοπλισμένες με:

Ακόμα οι φρεγάτες Type 26 θα διαθέτουν:

Επιπλέον, θα μπορούν να φέρουν ένα ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου Merlin ή έως και δύο ελικοπτέρων τύπου Wildcat, τα οποία μπορούν με τη σειρά τους να αναπτύξουν αντιπλοϊκούς πυραύλους μέσης εμβέλειας τύπου Sea Venom ή πυραύλους αέρος – επιφανείας μικρής εμβέλειας τύπου Martlet και τορπίλες τύπου Sting Ray.

Σημειώνεται πως το Royal Navy βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς πρέπει να καλύψει το «κενό» στο οπλοστάσιο των πυραύλων επιφανείας – επιφανείας για τις κύριες μονάδες κρούσης, διότι τα βλήματα τύπου Harpoon θα τεθούν εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας το 2023, ενώ ο πύραυλος του προγράμματος ανάπτυξης «FC/ASW» (Future Cruise/Anti–Ship Weapon) αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία από το 2028 και μετά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP