Royal Navy: «Τετ-α-τετ» βρετανικής φρεγάτας με ρωσικά υποβρύχια στη Βόρεια Θάλασσα

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στις 22 Ιουλίου 2022, ένα πολεμικό πλοίο του Royal Navy εντόπισε και παρακολούθησε τις κινήσεις δύο ρωσικών υποβρυχίων καθώς έπλεαν στη Βόρεια Θάλασσα.

Ο βρετανικός «κυνηγός υποβρυχίων», το πλοίο HMS Portland, παρακολουθούσε καθώς το υποβρύχιο Severodvinsk με πυραύλους cruise και το επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Akula έκαναν το υποβρύχιο ταξίδι τους νότια κατά μήκος της νορβηγικής ακτής από την Αρκτική.

Η φρεγάτα Type 23 «έγινε η σκιά» των υποβρυχίων, καθώς έβγαιναν ξεχωριστά στη Βόρεια Θάλασσα, βορειοδυτικά του Μπέργκεν της Νορβηγίας, στις 16 και 19 Ιουλίου.

Ένα από τα νέα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας μεγάλης εμβέλειας της RAF, το P-8 Poseidon, συνεργάστηκε επίσης στενά με το HMS Portland για το «κυνήγι» και την παρακολούθηση των υποβρυχίων.

Στο Μπέργκεν, όπου εντοπίστηκαν τα ρωσικά υποβρύχια, βρίσκεται η κύρια ναυτική βάση της Νορβηγίας, το Haakonsvern.

Τόσο το «Severodvinsk» (κατηγορίας Yasen) όσο και το «Vepr» (κλάσης Akula) είναι οπλισμένα με τορπίλες και πυραύλους cruise. Τα υποβρύχια ταξίδεψαν από τις βάσεις τους στη χερσόνησο Κόλα προς την Αγία Πετρούπολη, όπου μαζί με το πολεμικό πλοίο του Βόρειου Στόλου θα λάβουν μέρος στην Παρέλαση της Ημέρας του Ναυτικού στις 31 Ιουλίου στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από: Navy Recognition / Φωτογραφία Royal Navy