Άρχισαν οι δοκιμές του TIGER

Η πρώτη έκδοση HAD υποστήριξης και επίθεσης του ελικοπτέρου Tiger της Eurocopter ξεκίνησε το πρόγραμμα δοκιμαστικών πτήσεων στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Albacete της Ισπανίας.

Μέσα στους επόμενους 15 μήνες, ένα πλήρες πρόγραμμα δοκιμών και ανάπτυξης πτήσεων θα διεξαχθεί ώστε να επιτευχθεί το πρώτο βήμα πιστοποίησης (Block 1), το οποίο και έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβρη του 2011. Αυτές οι αξιολογήσεις θα περιλαμβάνουν και πρόγραμμα δοκιμών εκτόξευσης πυραύλων τύπου Mistral και Spike και αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Eurocopter Ισπανίας αναλαμβάνει τις δοκιμές ενός πρωτότυπου ελικοπτέρου» τόνισε ο Liberto Negral, υπεύθυνος της εταιρίας Eurocopter για τα κυβερνητικά προγράμματα στην Ισπανία. “Είμαστε πολύ περήφανοι για την διεξαγωγή των δοκιμαστικών πτήσεων του ελικοπτέρου Tiger HAD, οι οποίες και προχωράνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα για την Eurocopter στην Ισπανία.”

Η παράδοση των πρώτων ελικοπτέρων Tiger HAD παραγωγής, έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2012. Ήδη, δύο χώρες έχουν παραγγείλει τη συγκεκριμένη έκδοση του στρατιωτικού ελικοπτέρου Tiger, η Ισπανία με παραγγελία 24 ελικοπτέρων και η Γαλλία με παραγγελία 40 ελικοπτέρων. Η έκδοση HAD του ελικοπτέρου Tiger είναι διαθέσιμη και για εξαγωγή.

Τους τελευταίους τέσσερεις μήνες οι εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Albacete έχουν προσαρμοστεί στη διαμόρφωση της έκδοσης HAD του ελικοπτέρου, το οποίο είναι παράγωγο του ελικοπτέρου υποστήριξης και συνοδείας Tiger HAP. Η διαμόρφωση αυτή περιλαμβάνει την ένταξη νέων κινητήρων τύπου MTR390 οι οποίοι και σχεδιάστηκαν ειδικά για την έκδοση, μαζί με την εγκατάσταση νέων εκδόσεων του βασικού αλλά και επιχειρησιακού λογισμικού.

Το ελικόπτερο Tiger της Eurocopter αποτελεί το νεότερο και καλύτερο σε επιδόσεις επιθετικό ελικόπτερο στη παγκόσμια αγορά. Από τις διαφορετικές εκδόσεις στις οποίες προσφέρεται, η Γαλλία έχει παραγγείλει 80 ελικόπτερα, η Γερμανία 80, η Αυστραλία 22 και η Ισπανία 24. Μέχρι στιγμής συνολικά επιχειρούν 57 ελικόπτερα Tiger. Η έκδοση HAD προσφέρει βελτιώσεις σε σχέση με την έκδοση που ήδη επιχειρεί στο Αφγανιστάν από τον Γαλλικό στρατό. Οι νέες δυνατότητες περιλαμβάνουν ένα πιο ισχυρό κινητήρα, αυξημένες δυνατότητες μεταφοράς βάρους, βελτιωμένο σύστημα οπτικής παρατήρησης, εκτοξευτές πυραύλων αέρος- εδάφους Hellfire και Spike, σύστημα αναγνώρισης IFF, βελτιστοποιημένη βαλλιστική θωράκιση καθώς και ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.