S-300: Δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ρωσικά πυραυλικά συστήματα στις ΗΠΑ ; [pic,vid]

Μπορεί το πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400 να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις για την παράδοσή τους στην Τουρκία, ωστόσο αξίζει σημειωθεί πως η παλαιότερη «έκδοση» του συστήματος, οι S-300, που έχει και η Ελλάδα, είναι ένα οπλικό σύστημα που διαθέτουν αρκετές χώρες.

Ωστόσο, μια χώρα που κανείς δεν περίμενε να έχει τους S-300, είναι προφανώς…οι ΗΠΑ. Πρόσφατες φωτογραφίες από δορυφόρους έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς απεικονίζουν εγκαταστάσεις του αμερικανικού Στρατού με πυραυλικά συστήματα που μοιάζουν με τα αντίστοιχα ρωσικά.

Στις φωτογραφίες διακρίνεται ένα πυραυλικό σύστημα 30N6 μαζί με τα συστήματα μεταφοράς 5P85 Transporter Erector Launchers (TEL), τμήματα δηλαδή που αποτελούν μέρος του πυραυλικού συστήματος S-300PT και εμφανίζονται σε αμερικανική στρατιωτική βάση.

Τι δουλειά έχουν οι «S-300» στις  ΗΠΑ ;

Υπενθυμίζεται πως το πυραυλικό σύστημα S-300PT έχει σχεδιαστεί για να υπερασπίζεται διοικητικές, στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στρατηγικές υποδομές από αεροπορικές επιθέσεις, πυραυλικά χτυπήματα και άλλου είδους εναέριες απειλές.

Ωστόσο, αυτό που δεν είναι αρκετά γνωστό στο ευρύ κοινό, είναι το γεγονός πως ο αμερικανικός στρατός πραγματοποιεί συχνά ασκήσεις με σενάριο αεροπορική επίθεση με συστήματα πυραυλικής άμυνας ρωσικού τύπου, όπως το S-300PT.

Αυτό βοηθάει τους Αμερικανούς να εξοικειωθούν με τα συστήματα των Ρώσων και να καταστήσουν τις ασκήσεις πιο «ρεαλιστικές» με πυραυλικά συστήματα που εκτιμούν πως θα αντιμετωπίσουν σε πραγματικες συνθήκες μάχης.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: Defence Blog