S-350: Το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να ενσωματωθεί στα δυτικά συστήματα αεράμυνας

Το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-350 Vityaz (έκδοση εξαγωγής S-350E) μπορεί να ενσωματωθεί με ευκολία σε ξένα συστήματα αεράμυνας, δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής κρατικής κατασκευάστριας εταιρείας Almaz-Antey, στη διεθνή έκθεση Aero India 2023.

Σημείωσε ότι το Vityaz είναι ένα αρκετά ευέλικτο σύστημα. «Εάν ο πελάτης θέλει να το ενσωματώσει σε προυπάρχοντα συστήματα που αναπτύχθηκαν από τη Ρωσία, τότε είναι ευκολότερο να το κάνει. Είναι επίσης δυνατό να γίνει και με ξένα συστήματα», δήλωσε ο ίδιος στο TASS .

Μεταξύ των χαρακτηριστικών του συστήματος αεράμυνας S-350 Vityaz είναι η αυξημένη ισχύς πυρός, τα αυξημένα πυρομαχικά κατευθυνόμενων αντιαεροπορικών πυραύλων και η αυξημένη ικανότητα επιβίωσης.

«Tο Vityaz είναι ο ‘δολοφόνος’ των αμερικανικών πυραύλων Tomahawk και των Storm Shadow» υποστηρίζει ο στρατηγικός αναλυτής, Βίκτορ Μουρακόφσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώνοντας τα συστήματα αεράμυνας σε ένα δίκτυο, η Ρωσία θα αποκτήσει μια πρακτικά αδιαπέραστη «ομπρέλα».

Το S-350 Vityaz είναι ένας αυτοκινούμενος εκτοξευτής με πολυλειτουργικό ραντάρ. Μπορεί να αναχαιτίσει στόχους σε βεληνεκές έως και 120 χμλ, ενώ η αναχαίτιση βαλλιστικών στόχων έχει βεληνεκές έως και 25 χλμ. Σύμφωνα με τη ρωσική αμυντική εταιρεία Rosoboronexport, το σύστημα μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα 32 στόχους.

Εκτός από τους πυραύλους cruise και τους βαλλιστικούς πυραύλους, η Rosoboronexport ισχυρίζεται ότι το S-350E μπορεί να αναχαιτίσει ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, ακόμη και αυτά που είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία stealth.

Πηγή: bulgarianmilitary.com / Φωτογραφία αρχείου