Στο προσκήνιο είχαν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου S-400 που διαθέτει η Τουρκία, μετά από δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα θέλει να τα ξεφορτωθεί λόγω συγκυριών και συμφερόντων που σχετίζονται τόσο με τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και με τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ειδικότερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Τούρκος αρθρογράφος Μουράτ Γκιουργκέν έγραψε στον ιστότοπο Nefes ότι η Ρωσία επιδιώκει να αγοράσει πίσω τους S-400 της Τουρκίας, η οποία εξάλλου δεν τους χρησιμοποιεί ενεργά, με στόχο να τους πουλήσει σε τρίτες χώρες, κάτι που θα επιτρέψει στην Άγκυρα να τεθεί εκτός των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA και ίσως να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35.
Μάλιστα, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, η Ρωσία προσέγγισε την Τουρκία αφενός λόγω των επιχειρησιακών αναγκών που έχουν προκύψει από τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία και αφετέρου λόγω της υψηλής ζήτησης από τρίτες χώρες για την απόκτησή τους, με τους τουρκικούς S-400.
Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν τόσο στον ρωσικό όσο και στον τουρκικό Τύπο διέψευσαν το δημοσίευμα περί επιστροφής των τουρκικών S-400 στη Ρωσία, ενώ χαρακτήρισαν ως «αβάσιμους» τους παραπάνω ισχυρισμούς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από πού πήρατε αυτές τις αναφορές; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υπέγραψε με την Ρωσία σύμβαση αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017 για την προμήθεια τεσσάρων πυροβολαρχιών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας, οι παραδόσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν το φθινόπωρο του 2019.
Η αγορά των S-400 έπληξε σοβαρά τους αμυντικούς δεσμούς ΗΠΑ και Τουρκίας, με την Ουάσινγκτον να αποκλείει την Άγκυρα από το πρόγραμμα ανάπτυξης stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35.
Οι αναφορές υποδηλώνουν ότι η Άγκυρα θα είχε τεράστιο όφελος από την επιστροφή των S-400 στη Ρωσία αφού έτσι θα μπορούσε να το παρουσιάσει ως «δώρο» στον Ντόναλντ Τραμπ – ο οποίος ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ολοκληρώθηκε το ρωσοτουρκικό deal και έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης – ώστε να δώσει εντολή άρσης των κυρώσεων και να «ανοίξει» ο δρόμος για τα τουρκικά F-35.
Με πληροφορίες από: Turkiye Today
