S-400: Η Ινδία παρέλαβε δεύτερη μονάδα του πυραυλικού συστήματος από τη Ρωσία

Η Ρωσία άρχισε να παραδίδει τη δεύτερη μονάδα του πυραυλικού συστήματος S-400 στην Ινδία, εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις δυτικές χώρες.

«Ναι, η παράδοση του δεύτερου πυραυλικού συστήματος S-400 βρίσκεται σε διαδικασία», επιβεβαίωσε πηγή του ινδικού Υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι περιλαμβάνει πολλαπλά εξαρτήματα που παραδίδονται τόσο από τον αέρα όσο και από τη θάλασσα.

Η πρώτη μονάδα του πυραυλικού συστήματος παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία με τον ινδικό στρατό.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην Ινδία επειδή δεν καταδίκασε τη Ρωσία για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης 2+2 μεταξύ των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ινδίας στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Δεν έχουμε αποφασίσει πιθανές κυρώσεις βάσει του CAATSA».

Αναγνωρίζοντας τους παλιούς δεσμούς μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας, ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ινδία και η Ρωσία έχουν «μακρά ιστορία και μακρά σχέση» στο εμπόριο αμυντικού εξοπλισμού. Απαντώντας σε μια ερώτηση, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Dr S Jaishankar είπε: «Είναι η νομοθεσία τους και ό,τι πρέπει να γίνει πρέπει να γίνει από αυτούς».

Ο νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) της εσωτερικής νομοθεσίας των ΗΠΑ τους επιτρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις κατά χωρών που συνεχίζουν τις συναλλαγές με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Η σύμβαση για την παράδοση του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 από τη Ρωσία υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2018.

Πηγή: New Indian Express / Φωτογραφία αρχείου Reuters