S-400: Η Ρωσία θα καθυστερήσει δύο χρόνια την παράδοση των τελευταίων πυροβολαρχιών στην Ινδία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ολοένα αυξανόμενη ζήτησε σε πυρομαχικά και πυραυλικά συστήματα φαίνεται ότι έχει αναγκάσει τη Ρωσία να στρέψει την προσοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στην κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο αυτό θα κοστίσει σημαντικά στην Ινδία που θα περιμένει τους S-400 για περίπου δύο χρόνια.

Ειδικότερα, πηγές πληροφόρησης από την Ινδία δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων ANI και σε ινδικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των δύο τελευταίων πυροβολαρχιών S-400 για περίπου δύο χρόνια και πιο συγκεκριμένα θα φτάσουν στην Ινδία το φθινόπωρο του 2026, σε αντίθεση με το πρώτο τρίμηνο του 2024 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η Ινδία έχει παραλάβει και ήδη θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία τρεις πυροβολαρχίες πυραυλικών συστημάτων τύπου S-400 από τη Ρωσία, στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας 5,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Οκτώβριο του 2018, που προέβλεπε την παράδοση συνολικά πέντε πυροβολαρχιών.

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, οι τρεις πυροβολαρχίες S-400 έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Κίνα και το Πακιστάν, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες ώστε οι ινδικές στρατιωτικές δυνάμεις να εξοικειωθούν με την χρήση και την λειτουργία των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας. Ωστόσο, η καθυστέρηση δύο ετών δεν μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο Νέο Δελχί, την ίδια στιγμή που Ισλαμαμπάντ και Πεκίνο «τρέχουν» τα δικά τους εξοπλιστικά προγράμματα.

Με πληροφορίες από: ANI / India Today | Φωτογραφία αρχείου Reuters