S-400: Ο πόλεμος «ανοίγει την όρεξη» – Η Τουρκία θέλει περισσότερους πυραύλους

Η τουρκική εισβολή στη Συρία φαίνεται να έχει ανοίξει την όρεξη του σουλτάνου για περισσότερα αμυντικά συστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικά μέσα ενημέρωσης, Τουρκία και Ρωσία θα συζητήσουν όχι μόνο την αύξηση των S-400 αλλά ενδεχομένως και νέα συστήματα. 

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία να προμηθευτεί και άλλα συστήματα αεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ το Σάββατο.

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Έχουν την επιλογή, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν», δήλωσε ο Μπόρισοφ στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανές νέες συμβάσεις για την παράδοση συστημάτων αεράμυνας στην Τουρκία.

Η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία για την παράδοση των συστημάτων S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν στα μέσα του φετινού καλοκαιριού.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών υπέβαλε νόμο γνωστό και ως «νομοσχέδιο για τις κυρώσεις της Τουρκίας» και προτείνει «ευρείες υποχρεωτικές κυρώσεις» κατά της Τουρκίας σχετικά με τη συμφωνία για τους S-400.

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία ώθησε τις ΗΠΑ να αναστείλουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για εμπλοκή του ρωσικού συστήματος στον ίδιο εναέριο χώρο με αεροσκάφη F-35.

Ωστόσο, η Τουρκία αναφέρει ότι οι ανησυχίες αυτές είναι αβάσιμες και επιμένει ότι η πρόθεσή της να κατέχει S-400 δεν θα αλλάξει.

Με πληροφορίες από Sputnik