S-400: Οι ΗΠΑ απέτυχαν να πείσουν την Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει τους πυραύλους

Η αμερικανική κυβέρνηση προς το παρόν δεν μπορεί να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αξιοποίηση των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-400 παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ουάσιγκτον σ’ αυτόν τομέα.

Στην παραδοχή αυτή προέβη ο προταθείς από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ρωσία Τζον Σάλιβαν, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, που είχε ως θέμα την υποψηφιότητα του, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

«Δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο, δεν πείσαμε τους Τούρκους που είναι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ ότι είναι αναγκαίο να αποτρέψουν τη ζημιά που έχουν προκαλέσει με το να παραιτηθούν από τα συστήματα αυτά (S-400) προτού τεθούν σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα και αρχίσουν να «κοκκινίζουν» τα αεροσκάφη που πετούν (δηλαδή να χρησιμοποιούνται για εντοπισμό στόχων)» δήλωσε ο Σάλιβαν, ο οποίος ασκεί μέχρι στιγμής καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Τι «φοβούνται» οι ΗΠΑ

Οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τα F-35, τα οποία η Τουρκία επίσης σκοπέυει να αγοράσει. Η Άγκυρα πρότεινε οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι να σχηματίσουν μια ομάδα εργασίας για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο των S-400, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκτός από τον τομέα της ασφάλειας, η αμερικανοτουρκική διαμάχη για τους S-400 έχει στρατηγικές και βιομηχανικές διαστάσεις. Θέτει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως εταίρου στο ΝΑΤΟ, αλλά και τη διπλωματική πορεία που επιδιώκει. Δεδομένης της καίριας γεωγραφικής της θέσης, στη νότια πλευρά της συμμαχίας – συν τον ρόλο της στη συριακή κρίση – η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που το ΝΑΤΟ μπορεί εύκολα να της γυρίσει την πλάτη.

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι μια ρωσική παρουσία και εμπλοκή στην αεροπορική άμυνα της Τουρκίας, που θα λειτουργεί παράλληλα με τα F-35, θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα τη δυνατότητα να συλλέξει χρήσιμες πληροφορίες. Επιπλέον, η Τουρκία θα αποκτήσει ένα σύστημα με απαγορευτικές ικανότητες για τη συμμαχική αεροπορική δραστηριότητα στην περιοχή.