S-400: Στην τελική ευθεία για την επιχειρησιακή ένταξη τους στις κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ανεβαίνει η ένταση στην Κίνα, αφού οι ορέξεις του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ φαίνεται να ¨ανοίγουν” ολοένα και περισσότερο, με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την Ταϊβάν αλλά και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα.  

Τα παραπάνω ενισχύονται όχι μόνο από τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας που βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής, αλλά και από τις τελικές δοκιμές οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό, τα οποία ξεπερνούν κάθε προσδοκία, με τους αξιωματούχους στο Πεκίνο να “τρίβουν” τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το πιο σημαντικό οπλικό σύστημα από όλα, είναι το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας από την Ρωσία, οι γνωστοί S-400 Triumf και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η Κίνα πραγματοποίησε την δεύτερη και τελευταία δοκιμή του συστήματος, ολοκληρώνοντας τον απαιτούμενο κύκλο δοκιμών προτού ενταχθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με την πυροδότηση πυραύλου 48N6E που χτύπησε με ακρίβεια έναν αεροδυναμικό στόχο, που προσομοίαζε αεροσκάφος με ταχύτητα 600 μέτρα το δευτερόλεπτο σε απόσταση 250 χιλιομέτρων, όπως ανέφερε η στρατιωτική πηγή, η οποία προσέθεσε επίσης ότι δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες δοκιμές.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 η Κίνα είχε πραγματοποίησε ξανά δοκιμές του πυραυλικού συστήματος S-400 εναντίον ενός βαλλιστικού στόχου με ταχύτητα 3 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, με τον στόχο να καταστρέφεται και πάλι σε απόσταση 250 χιλιομέτρων.

Η πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι μετά από δύο δοκιμές, τόσο η ακρίβεια στόχευσης όσο και η καταστροφικότητα των πυραύλων απέδειξαν την αποτελεσματικότητα του πυραυλικού συστήματος S-400 σε υψηλόβαθμα στελέχη και στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας της Κίνας.

«Είδαμε πραγματικά ότι οι ικανότητες των S-400 είναι απαράμιλλες στον κόσμο, συγκριτικά με άλλα συστήματα της κατηγορίας του», φαίνεται να δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος, όπως ανέφερε η στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο TASS.

Η Κίνα ήταν ο πρώτος αγοραστής των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους – αέρος S-400 Triumf. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Ρωσία θα παραδώσει δύο συντάγματα (regiments) πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Κίνα.

Τον Ιούλιο, μια πηγή δήλωσε στον TASS ότι είχε υπογραφεί πιστοποιητικό αποδοχής του πρώτου συντάγματος S-400 και ότι η παράδοσή του με πλοίο είχε ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2018.

Το S-400 Triumf της Ρωσίας είναι το τελευταίο σύστημα πυραύλων μεγάλης και μεσαίας εμβέλειας που τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2007. Είναι σχεδιασμένο για να καταστρέφει αεροσκάφη, τόσο βλήματα υψηλής ακρίβειας όσο και βαλλιστικούς πυραύλους.

Το S-400 μπορεί να καταστρέψει στόχους σε απόσταση μέχρι 400 χιλιόμετρα και σε υψόμετρο μέχρι 30 χιλιόμετρα κάτω από έντονη εχθρική δύναμη πυρός και εν μέσω επίθεσης από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: TASS