S-400: Στην Τουρκία ήδη 120 πύραυλοι από την Ρωσία

Η Ρωσία έστειλε 120 πυραύλου στην Τουρκία για το σύστημα S-400, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης και μια στρατιωτική πηγή.

«Η Τουρκία παρέλαβε περισσότερους από 120 πυραύλους εδάφους-αέρος, καθώς και βοηθητικό εξοπλισμό για το σύστημα S-400», ανέφερε στρατιωτική πηγή στο Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους S-400 το 2017, κάτι που προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Η Τουρκία επιθυμούσε να προμηθευτεί το πυραυλικό σύστημα Patriot, καθώς και δυτικά αντιαεροπορικά συστήματα από χώρες του ΝΑΤΟ, και όχι να προμηθευτεί οπλικά συστήματα από τη Μόσχα.

Όμως μια πληθώρα παραγόντων οδήγησαν σε μια συμμαχία Τουρκίας και Ρωσίας. Αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται -αναφέρει η Jerusalem Post-σχετίζονται με τις συνομιλίες στην Αστάνα για τη Συρία, αλλά και τις αιτιάσεις της Τουρκίας πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «τρομοκράτες» στην Συρία.

Από το 2017 Ρωσία και Τουρκία έχουν συζητήσει και για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα πέραν των S-400, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές τον Τούρκος Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: jerusalem post